În casele în plan deschis de astăzi, în care bucătăriile, camerele de zi și camerele de luat masa sunt adesea un spațiu mare, culoarea este utilizată pentru a ajuta la definirea interioarelor și pentru a crea puncte focale în camere relativ fără caracteristici. Trucul, desigur, constă în a afla cum să alegeți culorile vopselei și unde să le puneți. Pentru mai multe sfaturi puteți apela și la specialiști în zugraveli interioare.
Creați o schemă de culori care să se potrivească cu mobilierul casei
Într-o lume în care mii de culori pot fi folosite la un preț mic, merită să luați în considerare sfaturile consultantului în culori arhitecturale Bonnie Krims. Amintiți-vă întotdeauna că, deși există mii de tipuri de vopsea în magazin, există doar șapte culori în spectrul cromatic real al vopselurilor, spune Krims, referindu-se la roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet. Este recomandat ca înainte de a merge la magazin să eliminați culorile care nu vă plac deloc. Dacă locuiți in Bucuresti, puteți căuta un zugrav Bucuresti alături de care să mergeți la magazin pentru a selecta culorile.
Începeți prin selectarea a trei culori de la obiectele pe care le aveți deja în casă. Luați o pernă de pe canapeaua din camera de zi, cravata sau eșarfa preferată sau un tablou – orice vă transmite confort sau are o legătură emoțională pentru întreaga familie. Găsiți trei benzi de probă cu aceste culori și aveți instantaneu 15 până la 18 culori pe care le puteți utiliza, deoarece fiecare bandă de probă conține de obicei șase culori de vopsea.
În cele din urmă, alegeți o culoare care poate fi utilizată ca accent: adăugați puțin din acea culoare în fiecare cameră a casei – prin intermediul unei perne sau farfurii sau lucrări de artă.
Decideți finisajul pentru a crea un efect vizual atrăgător
Odată ce aveți culorile în mână, luați în considerare finisajul pe care îl veți folosi. Finisajele sunt folosite și pentru a crea efecte vizuale pe întregul perete. Vopsiți un perete cu finisaj mat sau satinat și peretele adiacent într-un finisaj semilucios, ambele în aceeași culoare și „atunci când lumina lovește pereții, creează un efect de catifea. În mod similar, puteți vopsi pereții mați și tavanul semilucios pentru a obține un contrast între mat și lucios. Tavanul va părea mai înalt cu cât este mai luminos. Rețineți că cu cât luciul este mai ridicat, cu atât peretele este mai strălucitor și cu atât mai multă atenție atrageți pe suprafața lui.
Vopsirea camerelor de socializare (sufragerie, bucătării, camere de familie și zone de locuit) în culori calde precum galben-narcisă, coral sau afine și oferă sentimentul de intimitate. Rețineți că, atunci când vine vorba de efectul emoțional, desigur, fiecare culoare are efecte diferite pentru persoane diferite, deci este posibil ca și percepția să varieze.