Pentru un puști aflat în primii ani de școală, ghiozdanul este (încă) un accesoriu orientat mai mult către zona de “Utilitate”, nu către cea de “Fashion”. Și spunem asta deoarece corpul unui copil de 7-8-9 ani se află în plin proces de dezvoltare, așadar, ghiozdanul trebuie să asigure confort, dar suficient spațiu, pentru ca cel mic să îl poată căra în fiecare zi de școală, având la el toate rechizitele, cărțile și caietele pentru ore.
Așadar, înainte de a miza pe cumpărarea unui ghiozdan pentru cel mic, doar pentru ca “este cu desenele sale preferate”, îți sugerăm să afli mai multe despre caracteristicile fizice ale unui astfel de produs. Iată, mai exact, cum se alege un ghiozdan util, în locul unuia frumos:
Cum să alegi cel mai bun ghiozdan pentru micuțul tău?
Iată care sunt cele mai importante criterii de alegere:
1. Alegerea ghiozdanului – Dimensiuni ajustabile
Așa cum spuneam și puțin mai sus, cel mic se află (în perioada primilor ani de școală) într-o continuă creștere. Alegerea unui ghiozdan cu bretele ajustabile îți va garanta confortul utilizarii aceluiași produs, cu doar o simplă modificare a dimensiunilor, în funcție de statura copilului tău.
2. Alegerea ghiozdanului – Prezența unui burete în zona lombară
Pentru un confort sporit al spatelui, recomandăm cumpărarea online a unui ghiozdan pentru școală ce dispune de un burete poziționat în zona lombară. Acesta stimulează mușchii spatelui, menținând corpul într-o poziție optimă pentru ca greutatea suportată să fie distribuită uniform.
3. Alegerea ghiozdanului – Greutatea optimă
Greutatea optimă a ghiozdanului: 10% din greutatea copilului. Iată un exemplu: dacă greutatea celui mic este de aproximativ 20 kg, ghiozdanul plin va trebuie să ofere o greutate suplimentară de maxim 2 kg. În caz contrar, există riscul apariției unor probleme legate de postura corpului.
4. Alegerea ghiozdanului – Materialele din care este realizat
Materialele rezistente garantează o durabilitate mai ridicată. Cele mai bune ghiozdane trebuie să prezinte cusături suplimentare (și chiar materiale cu rol de întăritură) în zona bretelelor, iar impermeabilitatea materialului trebuie sa fie un alt criteriu de alegere, atunci când căutam un ghiozdan calitativ.
5. Alegerea ghiozdanului – Compartimentarea
O gamă întreagă de ghiozdane îți stă oricând la dispoziție, astfel încât să îl poți alege pe cel mai potrivit pentru nevoile micuțului tău. Iar cum un alt criteriu de alegere ține de compartimentarea acestui produs, îți recomandăm să alegi un ghiozdan cu un număr minim de două compartimente laterale exterioare, precum și încă un buzunar exterior, atașat spațiului cel mare, destinat cărților.
Alegerea unui ghiozdan pentru școală trebuie să se realizeze prin filtrul utilității, nu prin cel al aspectului. Așadar, nevoile unui copil aflat în clasele primare impun achiziționarea unui ghiozdan comod, simplu de ajustat și cu cât mai multe compartimente!