Criterii de care să ții cont când alegi salteaua potrivită

Un somn odihnitor este esențial pentru o bună sănătate fizică și psihică. Productivitatea, dispoziția și starea generală de bine din timpul zilei sunt influențate decisiv de condițiile de odihnă. În timp ce multă lume pune eforturile de a adormi pe seama stresului și a oboselii, unul din factorii care determină cât de bine te odihnești este calitatea saltelei. 

O investiție într-un somn de calitate înseamnă, de fapt, și în salteaua potrivită. Iată care sunt criteriile de care să ții cont pentru a face cea mai bună alegere.

  • Salteaua să fie anatomică și ortopedică

O saltea de calitate trebuie să îndeplinească anumite criterii și standarde pentru a asigura condițiile optime de odihnă: în primul rând, să se adapteze complet formei și greutății corpului. O saltea confortabilă din spumă poliuretanică favorizează distribuirea uniformă a greutății corpului, și ajută la eliminarea punctelor de presiune exercitate asupra mușchilor și coloanei vertebrale în timp ce te odihnești. Astfel de texturi mai ferme sunt recomandate în special persoanelor care suferă de dureri osoase sau articulare.  

  • Susține corect coloana vertebrală și alte părți ale corpului

Pentru a împiedica apariția durerilor lombare sau în zona gâtului și a te bucura de o poziție cât mai bună în timpul somnului, optează pentru materiale elastice. O saltea prea tare sau prea moale exercită presiune în zona umerilor și a șoldurilor, tensionând coloana. Cele mai potrivite alegeri sunt cele cu spumă vâsco-elastică cu memorie, care se adaptează formei corpului, cele cu arcuri încastrate individual sau cele hibride, care îmbină cele două caracteristici.

  • Să fie hipoalergenică

Saltelele care protejează împotriva acarienilor, ciupercilor sau bacteriilor sunt alegerile ideale mai ales pentru cei care suferă de alergii. Sunt confecționate din materiale netratate chimic, de exemplu latex natural sau aloe vera, având proprietăți antibacteriene și antimicotice. Orice saltea trebuie însă înlocuită odată la câțiva ani, din motive de igienă. În circa 24 de luni, aproximativ două milioane de acarieni, vii sau morți se acumulează într-o saltea obișnuită.

  • Să asigure o bună circulație a aerului 

Datorită transpirației și a mișcărilor din timpul somnului, corpul uman elimină un volum mare de umiditate. Este important ca miezul unei saltele să regleze temperatura și umezeala și să asigure capacitatea maximă de circulație a aerului. Saltelele reci și umede, care absorb căldura, vor face ca somnul să fie neodihnitor datorită efortului depus de organism pentru a le încălzi. La fel de mult pentru o aerisire de calitate este o somieră de pat potrivită, de preferat realizată din lamele elastice și dese, care asigură rezistență îndelungată.

  • Garanția oferită de producător

O saltea are o durată medie de viață de 8-10 ani. În cazul unora de cea mai bună calitate, există o garanție oferită de producător, de 6, 10 sau chiar 15 ani din momentul achiziționării. Garanția se oferă în funcție de rezistență, materialele folosite și modul de confecționare, și se aplică atât miezului saltelei cât și husei acesteia. Asigură-te că vei face cea mai bună alegere pentru tine și membrii familiei atunci când faci o astfel de achiziție.