Criptomonedele au potențialul de a revoluționa sistemul financiar actual și de a pune la îndoială însăși fundamentele sistemului bancar tradițional. Chiar dacă potențialul este mare, utilizatorii având niște oportunități în urma investiției în aceste cripto active, acestea nu sunt lipsite de riscuri.
În acest articol o să discutăm despre oportunitățile și riscurile investiției în criptomonede.
Oportunități ale investiției în criptomonede
Investiție pe termen lung
Dacă ești în căutarea unor câștiguri pe termen lung, investiția în criptomonede, cum ar fi Bitcoin sau Ethereum, care sunt primele din topul criptomonedelor de viitor, poate fi o opțiune bună. Aceste două active digitale au fost create cu scopul de a ajuta investitorii să culeagă recompense pe termen lung. Dacă dorești să tranzacționezi criptomonede, Bitcoin România este cel mai mare crypto exchange la nivel național.
Ai control total asupra banilor
Criptomonedele nu fac obiectul unui control centralizat, ceea ce înseamnă că investitorii au acces direct la finanțele lor, fără a fi nevoie de implicarea guvernului sau a altor terți.
Nu sunt limitate de granițe
Criptomonedele sunt acceptate la nivel global și nu sunt restricționate de granițe, ceea ce înseamnă că valoarea lor este consecventă indiferent de locul din lume în care sunt folosite.
Tranzacționare non stop
Criptomonedele pot fi tranzacționate non-stop, spre deosebire de acțiuni, care au ore de tranzacționare limitate.
Riscuri ale investiției în criptomonede
Pierderi financiare
Se știe că prețurile criptomonedelor fluctuează drastic, așa că există riscul de a suferi pierderi majore dacă nu ești atent atunci când vinzi.
Reglementări viitoare
Utilizarea criptomonedelor a fost evidențiată ca fiind un motiv de îngrijorare de către secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, deoarece în prezent nu face obiectul unei reglementări și supravegheri adecvate. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul ca aceste active digitale să fie utilizate pentru activități ilegale. Prin urmare, este probabil că în viitor vor fi instituite reglementări suplimentare.
Fraudă și criminalitate cibernetică
Efectele acestor riscuri potențiale au fost deja observate pe piața criptomonedelor. Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) a examinat criptomonedele pentru nerespectarea Legii privind secretul bancar (Bank Secrecy Act – BSA) și a cerințelor privind combaterea spălării banilor. Bursele de Bitcoin s-au confruntat cu dificultăți tehnice din cauza cererii mari, iar dependența lor de internet le face vulnerabile la atacuri cibernetice de amploare.
Furtul sau pierderea
Pentru a accesa o bursă de criptomonede, sunt necesare, de obicei, un nume de utilizator și o parolă. În cazul în care acestea sunt rătăcite, piratate sau furate, se poate ajunge la refuzul sau pierderea accesului. Deși nu este foarte răspândită, este posibil să se stocheze Bitcoin în portofele fizice, ceea ce ar permite cheltuirea lor fără un computer; cu toate acestea, acest lucru este însoțit de aceleași riscuri asociate cu alte monede în numerar, cum ar fi posibilitatea de a fi pierdute, furate sau distruse accidental.
Concluzie
Dacă ești interesat să investești în criptomonede, trebuie să știți că piața monedelor digitale este în continuă schimbare și prezintă atât oportunități, cât și riscuri potențiale. Fii pregătit să faci față oricăror rezultate potențiale.