Chiar dacă îți place să gătești și îți este mai ușor să mănânci acasă, alături de cei dragi, fă o excepție, de câteva ori pe lună, și delectează-te cu preparate noi, în localuri inedite. Dacă vrei să savurezi un foie gras delicios sau o porție de paste ca în Italia, spre exemplu, îți recomandăm cinci tipuri de restaurante pe care ar trebui să le încerci!
Un restaurant fine dining
În general, restaurantele fine dining sunt acele localuri fancy, cu standarde mai ridicate. Aceste localuri au o atmosferă formală și un meniu mult mai interesant decât restaurantele obișnuite. De obicei, restaurantele fine dining oferă și liste de vinuri și somelieri, care te ajută să alegi cea mai bună licoare pentru preparatele pe care le-ai comandat.
Restaurantele fine dining au mai multe produse exotice în meniu, așa că să nu te surprindă dacă pe lista de preparate vei regăsi carpaccio, foie gras sau melci.
Restaurant chinezesc
Mâncarea chinezească este una dintre cele mai populare din lume, graţie varietății ingredientelor și abundenței de condimente. Dacă nu ai gustat până acum nimic din bucătăria chinezească, îți recomandăm să mergi la un restaurant cu specific chinezesc, pentru a încerca specialitățile – supe și gustări, salate și legume preparate în o mie și unu de feluri, carne de porc, pui, vită, rață, oaie, pește și fructe de mare.
Restaurant turcesc
Bucătăria turcească este, în mare parte, moștenirea bucătăriei otomane, un „amestec” minunat de arome delicioase, lux bizantin și ingrediente proaspete. În plus, stilul culinar turcesc a influenţat şi bucătăria românilor. Sarmalele, baclavaua, cafeaua, ciorba şi musacaua sunt preparate adoptate şi adaptate la noi din bucătăria turcească.
Dacă nu ai vizitat Turcia până acum, îți recomandăm să iei cina la un restaurant turcesc la tine oraș. Savurează acolo cele mai bune preparate tradiționale: kebab, köfte, dolma, ayran sau baclava.
Restaurant grecesc
Dacă îți este dor de o vacanță în Grecia, poți rezerva rapid o masă la un restaurant elen. Muzica, decorul și meniul bogat în preparate savuroase îţi vor aminti de nisipul fin al vechii Elade. În meniul unui restaurant grecesc găseşti antreuri reci, ca salata de vinete, tzatziki sau brânza feta cu ulei de măsline și oregano, dar şi preparate calde: halloumi la grătar, souflaki sau gyros.
Restaurant italian
Bucătăria italiană este plină de savoare și de arome minunate. Dacă iei cina la un restaurant cu specific italian, de tip trattoria sau osteria, vei putea mânca delicioasele paste tradiţionale sau cele mai bune fructe de mare, gătite în stil italienesc. Și, nu uita să ceri vinuri sau tiramisu!
Dacă te-ai plictisit de preparatele tradiționale românești și vrei să încerci mâncăruri noi, îți recomandăm să iei masa într-un restaurant cu specific, sau într-un restaurant de lux, cum sunt cele de tip fine dining. Vei alege mai ușor localul dacă utilizezi ghidul celor de la Gault&Millau, în care sunt cuprinse o mulțime de restaurante de calitate.