Bolnavi si, de multe ori, parasiti de copiii care au plecat sa-si faca un rost in lumea larga, batranii nostri sunt pusi in fata unor alegeri dureroase. O astfel de alegere este parasirea casei pentru care au muncit o viata intreaga si internarea intr-un centru de ingrijire pentru batrani.
In urma cu doar cativa ani, pentru foarte multe dintre persoanele in varsta, acest lucru era de neconceput si doar mentionarea cuvantului azil era sinonima cu amenintarea sau pedeapsa. Schimbarea realitatilor economice si demografice au facut ca aceasta perceptie sa se schimbe, iar mutarea intr-un centru de ingrijire sa fie o alegere benevola pentru a scapa de singuratate si a beneficia de ingrijire. Cresterea sperantei de viata, bolile asociate batranetii (maladia Alzheimer, boala Parkinson, accidentele vasculare cerebrale,etc.), multe dintre ele invalidante, nevoia de ingrijire specifica si departarea fata de membrii familiei au facut ca cererea de locuri pentru in azilele de batrani sa fie in continua crestere.
Sectorul privat incearca sa suplineasca lipsa de locuri in centrele de rezidenta de stat. Sunt autorizate peste 200 de unitati, acestea avand peste 8 000 de locuri. Locurile disponibile in acest moment nu sunt suficiente, doar in Bucuresti estimandu-se ca sunt peste 20 000 de batrani care isi doresc un loc in astfel de institutii. Cresterea pensiilor in ultima perioada si sprijinul membrilor familiilor au facut ca banii necesari pentru a merge intr-un azil privat sa nu mai fie o problema, cu atat mai mult cu cat costurile mai mari vin la pachet cu conditii mai bune si o mai buna calitate a serviciilor. Cererea de locuri a generat aparitia de noi centre.
Un astfel de camin de batrani este Trai Bun, o institutie privata care introduce un concept de lux care respecta toate standardele in materie de ingrijire. Conducerea asezamantului intentioneaza sa implementeze standardul de calitate Cambridge pentru centrele de seniori, garantand cele mai performante ingrijiri in domeniu. Azilul Trai Bun este situat in Bucuresti si a fost deschis in luna decembrie 2018.
Serviciile medicale sunt cele care fac diferenta in aceste institutii. La Trai Bun, asistenta medicala este asigurata in permanenta de personal specializat. Functiile vitale ale rezidentilor sunt monitorizate printr-un sistem smart automatizat cu bratara electronica, coordonat printr-o aplicatie pentru urgente medicale si fise medicale electronice. Centrul de rezidenta are incheiate protocoale de colaborare cu medici de diferite specialitati, pentru a monitoriza bolile existente si a preveni aparitia altor boli.
Personalul Centrului de rezidenta pentru Seniori Trai Bun pune accent pe comunicarea cu membrii colectivitatii, pornind de la conceptul ca un zambet cald si o vorba buna fac ziua frumoasa. Rezidentii sunt incurajati sa socializeze intre ei, beneficiind de spatii special amenajate.
Centrele private pentru ingrijirea batranilor incearca sa se adapteze nevoilor acestora, care sunt intr-o continua schimbare. Indiferent de evolutia economica a tarii, aceasta afacere sociala va prospera, imbatranirea populatiei Romaniei fiind un lucru sigur. Prinsi in caruselul vietii, in care mare parte din timp este dedicata muncii si, uneori, aflati la mare distanta, copiii vor vedea in centrele de ingrijire o manifestare a iubirii pentru parintii lor, stiind ca aici beneficiaza de ingrijirile si atentia pe care le merita.