Multe dintre problemele de sănătate pot fi identificate în timp util prin intermediul controalelor medicale periodice. Nu trebuie să aștepți apariția simptomelor, ci e recomandat să îți faci regulat anumite analize și investigații, în funcție de vârstă. Află care sunt acestea, cum se efectuează și ce rol au.
Controale medicale periodice în funcție de vârstă
Organismul uman este extrem de complex și se schimbă de-a lungul vieții. De aceea, pentru fiecare categorie de vârstă există controale medicale specifice.
0-12 luni
În primul an de viață al bebelușului, vizitele la medicul pediatru au loc lunar. La început se urmărește dezvoltarea sa armonioasă, prin măsurarea greutății, a taliei, a perimetrului cranian și a fontanelei.
La 2 luni: are loc prima vaccinare, cea pentru poliomenită, hepatita B, tetanos, difterie, pertusis și haemofilus influentzae.
La 4 luni: se repetă vaccinul anterior. Se verifică modul în care cel mic răspunde la sunete.
La 6 luni: se pot face și vaccinările opționale. Se recomandă consultul oftalmologic și cel de ortopedie. Are loc prima vizită la stomatolog, odată cu apariția primului dinte de lapte.
La 12 luni: are loc vaccinarea obligatorie pentru rujeolă, oreion și rubeolă (ROR). Se fac testări pentru funcția ficatului și a rinichilor, anemie și metabolismul fosfo-calcic.
Până la vârsta de 18 ani
În general, nu se fac analize specifice în lipsa unor simptome precum lipsa poftei de mâncare, somnolența excesivă, infecțiile respiratorii, retardul de dezvoltare, paloarea sau cearcănele. Dacă acestea apar, medicul poate recomanda:
- hemograma: examen de laborator care stabilește compoziția sângelui;
- sumarul de urină: analiza urinei din punct de vedere fizic, chimic și microscopic;
- urocultură: probă de laborator prin care se cercetează microbii din urină;
- examen coproparazitologic: examen prin care se detectează prezența unor paraziți cu localizare intestinală;
- exudat faringian și nazal: examinări prin care se detectează prezența unei infecții fungice, virale sau bacteriene;
- testarea auzului;
- consult O.R.L.;
- consult dermatologic
Așa cum am menționat mai devreme, vizitele la stomatolog trebuie să înceapă atunci când apare primul dinte. Ulterior, copilul merge la un control de rutină o dată la 6 luni.
Odată cu începerea vieții sexuale se recomandă teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală (chlamydia, herpes genital, gonoree, HIV/SIDA, HPV, sifilis, tricomonază etc).
18-39 de ani
O dată pe an sunt recomandate următoarele analize:
- hemoleucogramă: pentru notarea leucocitelor și a hematiilor;
- glicemie: pentru observarea glucozei din sânge;
- VSH (viteza de sedimentare a hematiilor): globulele roșii;
- profil al grăsimilor;
- uree serică: pentru rinichi și ficat;
- sideremie: pentru fier;
- calciu;
- magneziu;
- sumar de urină: pentru rinichi și tractul urinar
Femeilor le sunt recomandate și controlul ginecologic, analiza secrețiilor vaginale și testarea Babeș-Papanicolau. Ecografia de sân este necesară după 30 de ani.
40-49 de ani
În afară de analizele anterioare, sunt recomandate și:
- ecografia abdominală;
- prima colonoscopie;
- măsurarea tensiunii arteriale;
- electrocardiograma;
- TSH (hormon de stimulare tiroidiană);
- FT4 (tiroxina liberă);
- proteina C reactivă
Femeile încep acum să își facă mamografii, iar bărbații PSA (antigenul specific prostatei). Dacă ești fumător, sunt necesare și radiografia pulmonară și spirometria.
Peste 50 de ani
Se păstrează analizele din anii anteriori, la care se adaugă:
- teste oftalmologice;
- colonoscopie: o dată la 5 ani (cei cu antecedente în familie cu cancer colorectal) sau la 10 ani;
- măsurarea densității osoase
De-a lungul vieții ni se pot recomanda și consultații de specialitate, în funcție de simptome. De exemplu, la secția de Neurologie din cadrul clinicii medicale Eminescu 100 poți merge pentru diagnosticarea afecțiunilor neurologice precum tulburări de somn, hipertensiune, dureri de cap, hiperactivitatea cu deficit de atenție, epilepsie, accident vascular cerebral etc.
Alte specializări importante includ:
- endocrinologie: în caz de intoleranță la frig/căldură, infertilitate, oboseală, pierderea poftei de mâncare, supraponderabilitate/subponderabilitate;
- ortopedie: pentru afecțiuni ale sistemului musculo-scheletal;
- cardiologie: pentru afecțiuni ale inimii și aparatului circulator;
- medicină internă: afecțiuni ale organelor interne;
- reumatologie: afecțiuni ale aparatului locomotor sau a celor autoimune sistemice;
- psihiatrie: afecțiuni psihice (depresie, anxietate, boala bipolară, demență, boala obsesiv-compulsivă; schizofrenie etc)
Controalele medicale periodice ne pot ajuta să identificăm și tratăm din faza incipientă cele mai multe afecțiuni. Chiar dacă ai un sistem imunitar puternic și nu ai dureri sau alte probleme, aceste analize de rutină te pot ajuta să previi eventualele neplăceri.