Amenajarea spațiilor interioare este o activitate complexă, pe cât de interesantă și ingenioasă, pe atât de provocatoare și costisitoare. Există, însă, metode prin care poți minimiza stresul și consumul excesiv de resurse, astfel încât să obții cel mai bun rezultat în termenii doriți. Fiecare detaliu legat de stilul de viață, locație, materiale disponibile este important și este necesar să analizezi toate opțiunile de realizare a acestora.
Dacă te preocupă acest subiect de ceva timp sau ești doar în căutarea unor idei noi, rândurile de mai jos te vor ajuta să îți formezi o imagine realistă și să eviți capcanele – uneori inerente – în asemenea proiecte.
Absența planului și a unui buget realist
Cea mai mare greșeală în încercarea de a realiza un design interior este lipsa unui plan bazat pe o documentare realistă și un buget adecvat. Un plan bun trebuie să pornească de la răspunsuri simple la câteva întrebări:
- Care este destinația camerei/zonei vizate?
- Ar putea fi multifuncțională sau există circumstanțe care limitează?
- Mobila existentă poate fi utilizată sau recondiționată?
Lipsa experienței în domeniu limitează invariabil creativitatea, așadar câteva idei de amenajare a sufrageriei sau de integrare a bucătăriei într-un concept open-space sunt întotdeauna mai mult decât binevenite. În prezent, internetul abundă în informație și documentație pe acest subiect.
Ignorarea surselor de lumină
Lumina este importantă în orice proiect de design interior, o sursă de calitate având darul de a transforma un spațiu neprimitor în cel mai dezirabil loc al casei – incredibil, nu-i așa? De aceea, specialiștii vor lua întotdeauna în considerare modul în care lumina naturală intră în încăpere și cum poate fi extins sau limitat aportul acesteia pentru a pune în valoare specificul zonei de amenajat.
Acolo unde cantitatea de lumină naturală nu poate fi mărită prin extinderea suprafeței vitrate, cea mai bună soluție este instalarea de surse discrete de lumină artificială, de preferință de tip LED, care oferă o posibilitate mai extinsă de control a intensității și culorii luminii.
Pentru a limita efectele negative provenite din lipsa surselor de lumină, este recomandat să iei în considerare combinarea creativă a luminii naturale cu o sursă artificială arhitecturală. Poți opta, de pildă, pentru un sistem de iluminare montat discret în elementele de arhitectură sau în structurile mobile gen sertare. Ca alternativă, ai varianta de folosire a luminii decorative, utilizând lustre, lămpi de perete sau de podea menite să pună în valoare anumite spații sau obiecte.
Alegerea greșită a mobilierului/accesoriilor
Una dintre cele mai frecvente greșeli în amenajările interioare este reprezentată de combinarea nefericită de elemente de mobilier și accesorii, fără a ține cont de proporții și de imaginea de ansamblu creată prin intermediul acestora. Secretul din spatele unei camere plăcut proporționate stă în combinarea armonioasă a obiectelor care au dimensiuni generoase cu piese de mobilier mici sau accesorii menite să creeze un joc echilibrat de dimensiuni și forme.
În acest context, nuanțele sunt cel puțin la fel de importante ca proporțiile. Alegerea lor trebuie făcută în funcție de culoarea ușilor și a pardoselii, dar și de lumina care pune în valoare anumite nuanțe. Accesorii precum covoarele, tablourile sau chiar oglinzile pot completa în mod fericit designul interior, dacă se asortează din punct de vedere al culorii și dimensiunii cu celelalte obiecte.
Expunerea obiectelor de artă
Găsirea obiectelor de artă care să se integreze armonios în designul unei camere este doar jumătate din sarcina dificilă pe care o are orice proprietar. Poziționarea unui tablou prea sus pe perete sau a unei statuete într-o zonă de trafic sunt greșeli comune care strică armonia și stilul. Este bine să reții că obiectele de artă pot fi puse excelent în valoare chiar dacă sunt poziționate discret – de exemplu, prin utilizarea unui ansamblu de lumini decorative.
În prezent, beneficiem de foarte multe surse de informare, iar prima dintre acestea este mediul online, unde poți observa cu ușurință atât idei bune, cât și erorile unor proprietari care își etalează greșelile. Ce nu înțeleg aceștia este faptul că un design interior reușit are nevoie atât de gust, cât mai ales de un ochi experimentat: nu orice obiect care arată bine într-un showroom se va integra perfect și în propriul cămin. Așadar, atunci când vizezi un proiect de renovare sau de amenajare amplu, ai grijă la sfaturile specialiștilor, despre lumină, dimensiunile camerei, culoarea pereților și pardoseală etc., astfel încât să te bucuri de reușita unui rezultat atrăgător.