Cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale

 

Coloana vertebrală are un rol important în ceea ce privește activitatea motorie. Împreună cu toate țesuturile de la nivelul său (oase, cartilaje, nervi, mușchi adiacenți), coloana vertebrală ne permite să ne răsucim, să ne aplecăm înainte și înapoi, să ne menținem poziția verticală, să ne susținem capul și cutia toracică. În plus, coloana vertebrală are rolul de a proteja măduva spinării, care conține celule nervoase. Nervii trec prin măduva spinării, fiind apoi distribuiți în tot corpul. Astfel, o afecțiune la nivelul coloanei vertebrale poate provoca o varietate de simptome, nu doar dureri de spate. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale. 

Hernie de disc

Discurile intervertebrale se află între vertebre (oasele coloanei vertebrale) și sunt cartilaje cu rol de amortizare, care permit flexibilitatea coloanei. Un stres prea puternic, prelungit sau un traumatism asupra coloanei vertebrale poate duce la deplasarea discului intervertebral. Această afecțiune poartă numele de hernie de disc. În funcție de localizarea discului herniat, simptomele de durere, furnicături și amorțeli se pot manifesta la nivelul brațelor sau membrelor inferioare.

Spondiloza cervicală

Spondiloza cervicală este o afecțiune caracterizată de o degenerare graduală a coloanei vertebrale cervicale, de la nivelul gâtului. Această afecțiune apare ca urmare a înaintării în vârstă. Principalul simptom este durerea la nivelul cefei și gâtului însă pot apărea și amețeli, dureri de cap, rigiditatea gâtului sau furnicături la nivelul brațelor. 

Osteoartrită

Odată cu înaintarea în vârstă, cartilajele se uzează, iar oasele nu mai sunt la fel de protejate. Astfel, oasele ajung să se frece între ele în timpul mișcărilor, în lipsa lubrifierii optime. Acest lucru duce la deteriorarea țesutului osos în timp, ceea ce reprezintă, de fapt, osteoartrita. Osteoartrita afectează mai ales oasele coloanei vertebrale, însă poate afecta și alte articulații ale corpului. Se manifestă prin dureri ale coloanei vertebrale, rigiditate, tumefierea articulațiilor. 

Stenoza spinală

Stenoza spinală este o afecțiune caracterizată de îngustarea canalului spinal (vertebral), unde se află măduva spinării și nervii. Acest lucru duce la comprimarea acestor țesuturi, ceea ce provoacă dureri, amorțeli, slăbiciune la nivelul brațelor și picioarelor, probleme de echilibru. Hernia de disc, osteoartrita, traumatismele pot fi cauze ale stenozei spinale. Afecțiunea apare mai frecvent în zona cervicală și lombară.

Sciatica 

Sciatica reprezintă o durere a piciorului, apărută din cauza compresiei nervului sciatic, cel mai mare nerv din organism. Durerea pornește din partea inferioară a spatelui, iradiază spre fese și trece apoi de-a lungul piciorului. Traumatismele, hernica de disc, osteoartrita, stenoza spinală pot cauza compresia nervului sciatic. 

Așadar, afecțiunile coloanei vertebrale sunt diverse și se agravează în timp, fără tratament. De aceea, este nevoie de modificarea stilului de viață, tratament recomandat de medic (medicamente, intervenții chirurgicale) sau kinetoterapie. Poți cere sfatul medicilor de la https://neurohope.ro/, în ceea ce privește chirurgia spinală minim-invazivă.