Compactoarele sunt utilajele care reușesc să redea terenului anumite caracteristici de rezistență, în cea mai mare parte în ceea ce privește coeziunea. Practic compactorul are rolul de a tasa suprafața solului, eliminând aerul, astfel încât straturile de pământ să fie cât mai rezistente și mai bine închegate.
Iată cum poți alege compactorul pentru construcții și la ce detalii ar trebui să fii atent.
Alege un mai compactor pentru lucrări de compactare
Maiurile compactoare sunt utilaje robuste, care te ajută să tasezi suprafețele de teren până la obținerea unor suprafețe pe care fundarea să se poată face fără probleme. Gama de maiuri compactoare lucrează eficient pe soluri coezive, mixte și granulate, oferind un grad sporit de eficiență.
Maiurile compactoare pot de două tipuri pe benzină și diesel. Maiurile pe benzină au dimensiuni mai reduse, chiar la la nivelul tălpii compactoare, iar acest lucru poate fi avantajos atunci când lucrezi pe șantiere de mici dimensiuni, cum ar fi în cazul locuințelor rezidențiale.
Pe de altă parte maiurile compactoare diesel sunt mai robuste, mai puternice, iar din acest motiv și rezultatele sunt mai avantajoase și mai eficiente. Alegerea este așadar dependentă de nevoile tale, în funcție de șantier și de tipul lucrărilor.
Alege cilindri compactori pentru lucrări de dimensiuni mai ample
Cilindrii compactori sunt folosiți cu precădere în realizarea lucrărilor ce țin de construcția de drumuri. Utilizarea cilindrilor compactori are la bază principiul inducerii de vibrații la nivelul suprafeței de contact lucru care permite reașezarea particulelor cât mai aproape de cerințele normale de lucru.
În cadrul cilindrilor forța este aplicată terenului prin mișcarea de rotație a cilindrului, greutatea acestuia fiind transmisă cu ajutorul tamburilor. Practic, în oricare situație de compactare vorbim despre greutatea proprie a utilajului care apasă asupra solului sau a stratului care necesită compactare, iar din acest motiv vorbim despre utilaje de dimensiuni mari, capabile să imprime forțe statice sau dinamice, după caz.
Cilindrii compactori pot tasa soluri nisipoase sau terenuri cu soluri mixte, capacitatea acestora de compactare fiind deosebit de bună.
În cazurile în care nu se poate interveni la nivelul solului cu compactoare pe roți, așa cum se întâmplă uzual, ar trebui să știi că există varianta și de cilindri compactori pe șenile, care se vor descurca foarte bine în vederea tasării solurilor problematice.
Alege plăci compactoare performante pentru situații presante
În cazul plăcilor compactoare putem vorbi despre un efort deosebit de încărcare, mai ales în situația în care există plăci de compactare cu posibilitatea reversibilității plăcii. Acest tip de plăci compactoare pot fi folosite pentru amenajarea zonelor pietonale, în construcția de drumuri, pentru construcția fundației sau pentru diferite tipuri de reabilitări la nivelul solului.
Plăcile compactoare pot fi folosite pentru a tasa diferite tipuri de soluri granulare, însă poate fi folosită și pentru tasarea straturilor de nisip și pietriș.
Plăcile compactoare reduc foarte mult timpul de lucru și îți oferă posibilitatea de a înainta în mod substanțial cu lucrările de construire, deoarece forța aplicată la nivelul terenului, raportată la un metru pătrat este suficientă pentru realizarea unor straturi noi, neaerate și corozive, potrivite pentru construire ulterioară.
Alege utilajul de compactare potrivit în funcție de brand
Indiferent pe care dintre aceste utilaje le alegi pentru a realiza lucrările necesare de compactare este important să le cumperi din magazine specializate, cunoscute pe piața de profil și recunoscute pentru nivelul de calitate oferit clienților. Caută aceste utilaje în reprezentanțe și asigură-te astfel că investiția ta este una cu adevărat potrivită și că va servi nevoilor tale de construire.