Ce trebuie să știi despre intervențiile chirurgicale

Pentru mulți dintre noi, intervenția chirurgicală reprezintă un motiv semnificativ de îngrijorare, stres și nopți nedormite, toate acestea crescând și mai mult odată cu apropierea datei programate. Chiar dacă toate aceste griji au motive întemeiate, majoritatea temerilor sunt exagerate și pleacă, de obicei, de la o lipsă de informare asupra procedurii și asupra chirurgiei, în general. Din acest motiv, este recomandat ca atunci când operația chirurgicală este sugerată sau aleasă, să se discute în detaliu cu medicul specialist despre fiecare etapă a procedurii. De la pregătirea pentru intervenție la realizarea acesteia și, inclusiv, procesul postoperator.

Deoarece intervențiile chirurgicale pot avea diferite obiectiveーconfirmarea unui diagnostic, transplantul de organe, tratarea oaselor sau a țesuturilor moi sau chiar obiective estetice, nu le putem detalia aici pe fiecare în parte. Vom prezenta, doar, câteva informații generale despre intervențiile chirurgicale, pentru a avea o imagine mai clară asupra acestora.

Trei informații despre intervențiile chirurgicale

Fie că este vorba despre o intervenție chirurgicala minoră sau una mai complexă, grijile și stresul își fac simțită prezența, cu mult înainte de data programată. Cu toate acestea, nu uita că domeniul chirurgical a evoluat semnificativ în ultimii ani, multe lucruri sau proceduri s-au îmbunătățit, și, prin urmare, nu ar trebui să-ți mai fie teamă. Dacă nu te-ai convins, nu uita că:

Riscul de infectare este redus

Asepsia înseamnă metoda de sterilizare a instrumentelor chirurgicale și a locului unde se realizează o intervenție chirurgicala, fapt ce ar trebui să ducă la o absență a microbilor. În sala de operație, măsurile de asepsie sunt respectate cu strictețe, de la personal la instrumentar și chiar pacient, acesta având părul îndepărtat de pe zona de interes urmând ca aceasta să fie apoi dezinfectată și acoperită cu un câmp steril. Datorită tuturor acestor protocoale stricte, riscul de infectare este cât se poate de redus, intervenția realizându-se în cele mai sterile condiții.

Se folosesc tehnici și instrumente de ultimă generație

Datorită progreselor continue realizate în domeniul medical, chirurgia a beneficiat și beneficiază în continuare de cele mai inovatoare tehnici și instrumente disponibile, toate acestea având ca obiectiv creșterea calității vieții pacientului. Una dintre cele mai evidente evoluții ale chirurgiei o reprezintă chirurgia minim invazivă, procedură care utilizează instrumentar de dimensiuni reduse, incizii mici și redare video în timp real, aceasta oferind mult mai multe beneficii comparativ cu chirurgia tradițională. Dacă în cazul chirurgiei tradiționale, inciziile pot fi și de 30 de centimetri, în cazul celei minim invazive, acestea sunt, de cele mai multe ori, de mărimea unei monede. Din acest motiv, cicatricile rezultate dar și riscurile de apariție ale unor complicații sunt mult mai mici.  În plus, recuperarea postoperatorie este mult redusă. Datorită acestui timp redus, unii pacienți pot fi externați în aceeași zi, continuând recuperarea la domiciliu. La nevoie, medicii se pot interesa de starea lor fie prin platforma de telemedicină, fie prin programări regulate în persoană.

Personalul este instruit continuu

Intervenția chirurgicala necesită mai mulți specialiști, fiecare dintre ei având responsabilități diferite. De la chirurg la anestezist și asistenți medicali, toți aceștia sunt bine instruiți în toate etapele procesului chirugical, plecând de la pregătirea pacientului, a instrumentarului și a sălii, la intervenția în sine și la recuperarea postoperatorie.

Fiecare medic chirurg fiind specializat pe nișa lui este instruit continuu cu privire la tehnicile folosite și utilizarea celor mai noi dispozitive. Astfel, el este la curent cu cele mai noi inovații și abordări pentru a putea oferi cele mai bune rezultate.

Dacă nu sunteți programați pentru o astfel de intervenție dar sunteți interesați de așa ceva, puteți apela la cel mai apropiat spital pentru o consultație de chirurgie generală, specialiștii de acolo putând să vă răspundă la toate întrebările și nelămuririle existente.