Copiii încep să descopere lumea încă din primele lor clipe de viață prin intermediul celor cinci simțuri: tactil, văz, auz, miros și gust. Pentru o creștere armonioasă, stimularea acestor abilități de cunoaștere a mediului înconjurător trebuie începută de la vârste mici, iar jucăriile se numără printre modalitățile cele mai potrivite de a face acest lucru.
Jocurile interactive sunt esențiale pentru dezvoltarea fizică și emoțională a celor mici. Iată, mai exact, ce sunt acestea și ce beneficii au pentru micuți.
Jucăriile interactive dezvoltă abilitățile motrice ale celor mici
Prin intermediul jocurilor, copiii de orice vârstă învață mai multe despre lumea din jur, cum să comunice și să-și dezvolte anumite abilități.
Jocurile interactive sunt instrumente prin intermediul cărora cei mici pot acționa direct, pot observa răspunsul pe care îl are acțiunea lor și să înțeleagă relațiile cauză-efect. Acestea pot fi mașinuțe sau telefoane cu sunete și lumini, jucării senzoriale realizate din forme moi sau care răspund la comenzi vocale, etc.
Printre principalele beneficii pe care le aduc o gamă variată de jucării interactive pentru copii sunt faptul că îi determină pe micuți să-și descopere simțurile în cel mai eficient mod, să învețe sunete scoase de animale sau păsări sau să-și îmbunătățească abilitățile de coordonare. Fiecare sunet, formă, textură sau culoare îi stimulează pe cei mici și le oferă noi experiențe de învățare.
Jucăriile stimulează atenția și concentrarea
Alte tipuri de jucării interactive sunt de exemplu circuitele ori traseele, pe care micuții pot deplasa cu mâinile piese pe o tablă de joc. La rândul lor, sunt perfecte deoarece le solicită celor mici atenția și concentrarea.
Astfel de jocuri pot fi alese pe diverse niveluri de dificultate. De exemplu, la vârste micuțe, cele mai potrivite sunt jocurile de tip puzzle din lemn, ori circuitele cu animale, mingi sau mașini. Oricare dintre ele îl va supune pe copil la provocări, el fiind motivat să găsească soluții la diferite probleme.
Prin intermediul jocurilor interactive, copiii învață să socializeze
Fiind extrem de curioși și dornici de învățare, copiii încep să facă legături din ce în ce mai complexe chiar prin intermediul jocurilor avute la dispoziție. Jucăriile interactive sunt foarte benefice în orice etapă de dezvoltare a celor mici deoarece aceștia învață cum să comunice, să socializeze și să răspundă.
Un cactus vorbitor care cântă, dansează și repetă ceea ce spune copilul de exemplu va fi pentru micuț nu doar un prilej de distracție, ci și o modalitate prin care acesta ascultă, imită și răspunde la rândul lui.
Iată deci că o jucărie de acest fel poate fi un excelent agent de comunicare și socializare, deoarece îi determină pe cei mici să învețe cum să vorbească și să se comporte în diferite situații.
Tot ce ai de făcut, ca părinte, este să alegi cele mai amuzante și distractive jucării interactive pentru micuțul tău. Joaca va fi astfel mai mult decât o simplă distracție, ea va aduce o mulțime de alte beneficii!