Ce este și cum se tratează cataracta?

Cataracta reprezintă încețoșarea lentilei naturale a ochiului (cristalinul), responsabilă cu acuitatea imaginilor focalizate pe retină. Afecțiunile de la nivelul lentilei conduc la distorsionarea imaginii formate pe retină. Pe măsură ce imperfecțiunile sunt mai accentuate, cu atât crește și riscul ca pacientul să-și piardă vederea.

Moduri frecvente de manifestare a cataractei:

Cataracta e de mai multe tipuri și evoluează gradual. Simptomele diferă în funcție de forma bolii. De exemplu, cataracta de tip nuclear îmbunătățește vederea pentru o perioadă limitată de timp (aproximativ câteva luni).

  • Vedere încețoșată și capacitate redusă de a distinge culorile

Pe măsură ce boala evoluează, imaginea înregistrată de ochiul afectat capătă nuanțe galbene sau maro. Vederea nocturnă este cea mai afectată, aspect care face dificilă exercitarea anumitor activități cu lumină slabă (Ex. condusul autovehiculelor pe timpul nopții).

  • Fotofobie (sensibilitate la lumină)

Lumina puternică poate provoca senzații de durere la nivelul ochilor, mai ales în rândul pacienților ce suferă de cataractă subcapsulară posterioară.

  • Observarea unor halouri de lumină

Formarea halourilor în jurul surselor de lumină puternică e un alt simptom tipic cataractei.

  • Nevoia de a purta ochelari de vedere

Dacă pacientul simte nevoia să folosească ochelari de vedere sau lentile tot mai puternice pentru a vedea clar, și acesta poate semnala apariția unei forme de cataractă.

  • Vedere dublă (diplopie)

Perceperea a minimum două imagini asociate aceluiași obiect, poate fi încă un simptom al cataractei. Totuși diplopia e asociată și cu alte afecțiuni oculare sau cerebrale.

Principalele metode de tratament pentru persoanele cu cataractă

Metodele de tratament sunt stabilite de către specialist, în urma consultului medical. Soluțiile de bază pentru tratarea cataractei vizează utilizarea ochelarilor de vedere, administrarea medicamentelor sau folosirea picăturilor de ochi.

  • Tratamentul medicamentos

Acesta se recomandă în faza de început a afecțiunii, atât la copii, cât și la persoanele adulte.

  • Tratamentul chirurgical

Dacă utilizarea ochelarilor sau administrarea medicamentelor nu oferă rezultatele scontate, atunci se va recurge la operația de înlocuire a cristalinului cu unul artificial. Dacă afecțiunea este influențată și de alte probleme oftalmologice, atunci se va opta pentru o intervenție chirurgicală, ca să fie evitate eventualele complicații. Operația cataractă este recomandată bebelușilor și copiilor cu vârste mici, pentru ca ochii să nu se adapteze vederii neclare.

Cataracta este o afecțiune care poate să apară atât la persoane de peste 60 de ani, cât și la copii. Oftalmologul prescrie un tratament personalizat fiecărui pacient, în funcție de stagiul boli. În majoritatea cazurilor, această afecțiune necesită intervenție chirurgicală. Procedura de înlocuire a cristalinului opac, ce nu mai poate focaliza clar imaginile, cu unul artificial, este recomandată la orice vârstă.