Ce este şi cum funcţionează un scarificator

Dacă eşti genul de grădinar preocupat de aspectul grădinii sale în cele mai mici detalii, cu siguranţă ai auzit de scarificatorul de gazon. Acesta este un instrument destinat îndepărtării ierbii nedorite şi a muşchiului, operaţie care permite luminii şi aerului să ajungă la gazon pentru a creşte cât mai frumos.

 

Scarificarea gazonului

Iarba moartă şi muşchiul pot împiedica apa, lumina sau îngrăşămintele să ajungă la rădăcina gazonului, ceea ce influenţează dezvoltarea armonioasă a ierbii. Pentru că peluza va avea nevoie de timp pentru a se regenera după scarificare, operaţia se realizează de cel mult două ori pe an, la începutul primăverii sau toamna. 

 

Ce este scarificatorul

Scarificatorul este un instrument dotat cu o lamă sau cu colţi şi are rolul de a curăţa gazonul de licheni, muşchi şi iarba uscată, aerând solul. Acesta seamănă foarte bine cu o maşină de tuns iarba şi este absolut necesar pentru întreţinerea gazonului.

Materiile vegetale precum muschii, lichenii, frunzele sau iarba moartă pot împiedica gazonul să obţină apă, soarele şi elementele nutritive necesare pentru o dezvoltarea armonioasă. Scarificatoarele ajută la eliminarea acestui strat nedorit de materie vegetală. 

 

Tipuri de scarificatoare

În funcţie de modul de alimentare, scarificatoarele de gazon pot fi:

  • Pe benzină – sunt dotate cu lame fixe rezistente care rup uşor muşchiul sau iarba rezistentă şi sunt recomandate pentru întreţinerea grădinilor mari.
  • Scarificatoare electrice – pot fi prevăzute cu accesorii interschimbabile verticale şi detaşabile care permit îndepărtarea uşoară a muşchiului.
  • Scarificatoare manuale – pentru suprafeţe mici.

 

Cum funcţionează un scarificator

Cu toate că maşina de tuns iarba este importantă pentru menţinerea gazonului, aceasta nu poate elimina iarba moartă sau muschiul, operaţie pentru care vei avea nevoie de un scarificator. Acesta seamănă cu o maşină mică de tuns iarba, numai că, în loc de o lamă care se învârte, este dotat cu colţi mici sau lame montate pe o rolă care se roteşte.

 

Scarificatoare manuale

Scarificatoarele manual seamănă destul de mult cu o greblă. Pentru o bună manevrabilitate, acestea pot fi echipate cu roţi şi se vor împinge pe suprafaţa gazonului. Dacă nu au roţi, se vor trage peste suprafaţa gazonului. Scarificatoarele manuale sunt uşor de utilizat, dar nu dispun de cutie de colectare. Se recomandă pentru scarificarea suprafeţelor până în 100 m2.

 

Scarificatoarele electrice

Acestea funcţionează cu energie electrică şi pot fi cu fir sau fără fir. Sunt recomandate pentru peluzele cu suprafeţe cuprinse între 100 şi 500 m2 şi necesită operaţii de întreţinere şi curăţare. Sunt silenţioase şi pot avea o putere de până la 1800 W. Scarificatoarele electrice se găsesc în varianta cu colţi, cu lame sau cu ambele.

 

Scarificatoare pe benzină

Scarificatoarele pe benzină sunt recomandate suprafeţelor de peste 500 m2. Aceste sunt zgomotoase, se utilizează cu protecţie auditivă şi necesită întreţinere. Sunt prevăzute cu motor în 4 timpi de puteri variabile. 

Înainte de a începe scarificarea gazonului, asigură-te că ai respectat măsurile de siguranţă şi că eşti echipat corespunzător cu echipament de protecţie.