Reumatologia se ocupă cu diagnosticarea și tratarea patologiilor sistemului musco-scheletic (articulații, ligamente, tendoane, articulații) și ale țesutului conjunctiv. Aceste afecțiuni reumatice pot provoca durere severă, cauzând în stadiile avansate pierderea funcției locomotorii.
Principalul simptom care va trimite pacientul la specialitatea de reumatologie este durerea. Totodată, mai poate apărea și un disconfort la nivelul articulațiilor, ceea ce denotă necesitatea vizitării medicului specialist. Dacă sunteți în căutarea unei clinici din capitală, opțiunile pentru reumatologie București sunt variate în vederea programării unui consult.
Afecțiuni tratate de medicul reumatolog:
- Artrita reumatoidă;
- Reumatismul articular acut;
- Artrita gutoasă;
- Reumatismul;
- Artrita reumatoidă juvenilă;
- Boli de inimă reumatice dobândite;
- Osteoporoza;
- Lupus eritematos sistemic;
- Vasculita sistemică.
Medicul reumatolog va fi în măsură să pună un diagnostic exact și va trata afecțiunile aparatului locomotor. Programarea la reumatologie este necesară dacă ați sesizat dureri articulare, dureri de spate sau de picioare, psoriazis, dureri musculare, osoase sau un disconfort articular.
Examenul la reumatolog începe cu clasica anamneză, o discuție purtată între medic și pacient în care se va afla istoricul medical și familial. Reumatologul trebuie să cunoască durerile articulare și localizarea lor, dacă pacientul prezintă articulații umflate sau eventuale senzații de rigiditate articulară (în special dimineața). De asemenea, sunt importante informațiile despre rănile sau infecțiile anterioare, dar și antecedentele familiale privind bolile de reumatism.
Diagnosticarea bolilor reumatice se stabilește prin examen fizic sau prin depistarea anticorpilor în sânge. Medicii pot utiliza investigații imagistice precum razele X, ultrasunete, imagistica prin rezonanță magnetică, tomografia computerizată sau scintigrafia.
Terapiile reumatismului au ca scop menținerea calității vieții pacientului, astfel încât acesta să își poată desfășura activitățile de zi cu zi fără dificultăți. Depistarea afecțiunilor încă din fazele incipiente este extrem de importantă pentru o recuperare cât mai rapidă. Începerea unei terapii este sinonimă cu ameliorarea durerii, împiedicând dezvoltarea leziunilor sistemului musco-scheletic.
Tratamentele pentru bolile reumatice includ analgezice sau medicamente pentru stimularea cartilajului. Totodată, medicul poate recomanda și remedii naturiste, pe bază de plante. Una dintre metodele des întâlnite în tratarea afecțiunilor este kinetoterapia, utilizată pentru îmbunătățirea mobilității articulațiilor. Pe lângă kinetoterapie, pacientul mai poate folosi procedurile de fizioterapie, masaj, terapie fizică sau terapie manuală.
În cazul kinetoterapiei, spre exemplu, se urmărește un program de exerciții fizice. Anumite exerciții sunt recomandate pentru diminuarea rezistenței, cum ar fi cele combinate, cele fizice care folosesc inerția segmentului, cele executate cu corzi elastice sau cele în care sunt utilizate aparate, segmente de pârghii și greutăți. Alte exerciții care ajută la creșterea rezistenței sunt cele care apelează la gravitație, opoziția unei forțe externe sau rezistența în perechi realizată cu ajutorul diverselor aparate portative.
Cele mai important lucru în cazul în care întâmpinați probleme la nivelul articulațiilor este să vă adresați medicului specialist, astfel încât afecțiunea poate fi descoperită în fază incipientă pentru un proces de vindecare rapid.