Numărul VIN sau seria de șasiu ori de caroseriei a mașinii este un cod unic format din 17 cifre care se găsește pe fiecare vehicul.
Acesta este atât o serie de identificare a mașinii, cât și o modalitate prin care poți afla diferite date tehnice despre vehiculul respectiv, deoarce fiecare simbol care alcătuiește codul reprezintă ceva.
Pe baza numărului VIN poți afla mult mai multe detalii tehnice despre mașină respectivă, odată ce introduce această serie în baze de date disponibile pe internet. În cazul celor mai multe modele de mașini, numărul VIN este afișat la vedere, de regulă în dreptul bordului, fiind vizibil inclusiv prin parbriz.
Verifică informațiile despre o mașină pe www.checkcardna.com
Există însă și modele de vehicule în cazul cărora seria VIN este sub scaunul pasagerului, sub o bucată de mochetă care se ridică, pe stâlpul central al mașinii, într-o parte laterală a portbagajului, pe interiorul aripii din față, dar la fel de bine se poate găsi și în alte locuri din mașină, important este că șoferul să știe exact unde se află aceasta, odată ce a achizionat mașină.
Primul caracter al fiecărei serii de șasiu indică țară în care a fost fabricată mașina.
Al doilea caracter al serii de șasiu sau număr VIN ne arată producătorul și este notat în cele mai multe cazuri cu inițiala acestuia.
Al treilea caracter indică tipul vehiculului care poate fi camion, TIR, autoturism, autobuz și așa mai departe. În acest caz este important de menționat, că însemnările diferă aici de la un producător la altul, fiecare având propriile moduri de reprezentare în VIN a tipului de vehicul.
Caracterele 4, 5, 6, 7 și 8 indică caracteristicile respectivului model de vehicul. Și în acest caz, modul în care sunt reprezentate cifrele diferă de la un producător la altul. Aceste cifre din seria de șasiu indică tipul caroseriei – sedan, break, coupe și așa mai departe, motorizarea – diesel, benzină, culoarea caroseriei și anumite dotări opționale.
Al 9-lea caracter este caracter de securitate ce confirmă acuratețea celorlalte 8 caractere dinaintea sa. Fiecare producător are propriul marcaj sau este litera X, considerată universală.
Al zecelea semn din seria VIN indică anul de fabricație al mașinii. Numerotarea a început în 1971, iar din 1977 a devenit obligatorie pentru toți producătorii de vehicule, așa că s-a luat în calcul anul 1971 chiar dacă nu toate mașinile aveau seriile standardizate. Cel de-al zecelea caracter din seria VIN poate fi o cifra sau o literă.
Intră pe bestvindecoder.com pentru mai multe detalii.
Cel de-al 11-lea semn din seria VIN indică codul fabricii în care a fost asamblată mașina. Producătorii de mașini în special cei care au mai multe fabrici, au numerotat diferit fabricile pe care le au în întreaga lume. Unii producători au câte un număr special pentru fiecare linie de asamblare, așa că este posibil să nu fie același caracter pentru două mașini fabricate în aceeași uzină.
Caracterele 12, 13, 14, 15, 16 și 17 reprezintă seria unică a mașinii. Este numărul cu care mașina a ieșit de pe linia de asamblare, ultimele 4 caractere arătând un număr consecutiv față de mașina care a ieșit înainte.