Menopauza este un proces natural care se desfășoară în viața fiecărei femei. Menopauza se declanșează atunci când intervine insuficiența ovariană (adică ovarele își încheie activitatea) și menstruația se oprește. Literatura medicală menționează că menopauza s-a instalat dacă menstruația este absentă vreme de 12 luni consecutive.
În cele mai multe cazuri, menopauza se manifestă în jurul vârstei de 51 de ani. În unele situații însă, menopauza se manifestă la 40-45 de ani, sau chiar mai devreme, sub 40 de ani, iar în aceste cazuri este vorba despre menopauză precoce, menopauză prematură, sau menopauză timpurie.
Categorii de persoane cu risc de menopauză precoce
Sunt mai multe categorii de persoane care prezinta risc de menopauza precoce, dar în principal este vorba despre:
- paciente diagnosticate cu insuficiență ovariană prematură;
- paciente la care intervine factorul genetic;
- paciente care suferă de afecțiuni tiroidiene.
Cauzele menopauzei precoce
Se crede că menopauza precoce se manifestă pe fondul unor tulburări autoimune, fiindcă astfel de afecțiuni pot afecta funcționarea normală a ovarelor. Există însă și alte cauze ale apariției menopauzei precoce:
- infertilitate;
- indice de masă corporal ridicat;
- nivel crescut al colesterolului;
- infecții virale netratate adecvat;
- epilepsie;
- boli cronice;
- tumori ale glandei pituitare și hipotalamusului;
- afecțiuni psihice;
- chimioterapie sau alte tratamente împotriva cancerului, pentru că astfel de tratamente afectează funcționarea ovarelor;
- intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ovarelor (ovarectomie): o astfel de operație poate determina instalarea imediată a menopauzei precoce;
- intervenția chirurgicală de îndepărtare a uterului.
Uneori, menopauza precoce se poate instala fără să existe o cauză din exterior. În aceste situații poate fi vorba despre:
- anomalii cromozomiale: femeile care sunt diagnosticate cu sindrom Turner de exemplu.
- afecțiuni autoimune: în mod normal, sistemul imunitar ar trebui să elimine agenții patogeni și orice alte celule care ne pot face rău. În cazul anumitor boli autoimune sunt atacate organele interne care nu mai pot funcționa așa cum trebuie. De exemplu, ovarele pot fi împiedicate să elibereze hormoni și atunci se instalează menopauza precoce. Bolile tiroidiene și artrita reumatoidă sunt astfel de afecțiuni autoimune.
- factori genetici: dacă în familie există cazuri de menopauză precoce, pacienta prezintă un risc mai mare de a avea, la rândul ei, această afecțiune.
Simptomele menopauzei precoce
Simptomele menopauzei timpurii nu sunt foarte diferite de simptomele menopauzei normale:
- menstrele sunt neregulate sau intervine absența acestora;
- iritabilitate;
- bufeuri (valuri de căldură);
- uscăciune vaginală;
- diminuarea apetitului sexual;
- infecții urinare repetate: din cauza dezechilibrelor pH-ului din zona intimă;
- palpitații/tahicardie;
- tulburări de somn;
- uscarea pielii.
Cum se ameliorează simptomele menopauzei precoce
Există terapii care ameliorează simptomele menopauzei precoce, acestea trebuie prescrise de medicul specialist care cunoaște istoricul medical al pacientei și severitatea simptomelor pe care aceasta le are. De asemenea, înainte de prescrierea tratamentului pentru menopauza precoce, este indicat ca pacienta să facă un control ginecologic.
Există o serie de metode care se pot folosi pentru a ameliora efectul menopauzei precoce asupra organismului:
- administrarea de suplimente cu vitamina D și calciu, pentru a preveni instalarea osteoporozei.
- adoptarea unei diete sănătoase, bazate pe consum de cereale, fructe și legume.
- exerciții fizice de orice fel, cel puțin 30 de minute zilnic.
- folosirea cremelor de corp pentru a preveni uscarea pielii: pe bază de acid hialuronic, vitamina A, vitamina C, vitamina E.
În ceea ce privește tratamentul împotriva menopauzei, este important de știut că nu există un tratament anume care să vindece, sau să oprească declanșarea menopauzei, fie cea precoce, fie menopauza care se produce natural. Există în schimb medicamente care pot ajuta la ținerea sub control a manifestărilor menopauzei:
- terapia hormonală;
- contraceptive orale;
- medicamente antidepresive;
- lubrifianți vaginali care pot preveni uscăciunea vaginală
În cazul în care femeia își dorește să rămână însărcinată chiar dacă menopauza precoce s-a instalat, poate fi luată în considerare tehnologia reproductivă.
Important de reținut
Depistarea menopauzei precoce este foarte simplă, cu ajutorul unui test care dă rezultate în numai câteva minute și care depistează în urină hormonul foliculostimulant (FSH), specific menopauzei precoce și menopauzei. Testul este simplu de făcut și se poate face acasă în oricare moment al zilei.
Femeile care au intrat în menopauză precoce prezintă un risc crescut de a se confrunta și cu alte probleme de sănătate:
- infertilitatea;
- boli cardiovasculare;
- osteoporoză;
- cistită;
- diferite tipuri de cancer (cancer ovarian, cancer mamar, cancer de colon);
- Alzheimer.
Menopauza duce la scăderea nivelului de estrogen din organism, iar acest lucru provoacă dezechilibre la nivelul sistemului imunitar.