Orice persoana suspecta de COVID-19 primeste confirmarea/infirmarea contaminarii cu virusul Sars-CoV-2 prin testare, care poate fi RT-PCR, testarea rapida antigen sau testarea anticorpilor. Aceste teste pot fi efectuate la domiciliu, fara a va deplasa la un laborator pentru recoltare.
Ce este testul Real Time PCR?
Testele RT-PCR sunt, in acest moment, standardul de diagnostic la nivel mondial, in cazul depistarii virusului Sars-Cov-2. Tehnica RT-PCR (real-time polymerase chain reaction – reactie de polimerizare in lant, tehnica ce amplifica ADN-ul) identifica virusul, chiar daca este prezent in cantitati mici la nivelul nazofaringelui. Testul genetic RT-PCR are o acuratete de 98% si este suficient de rapid (aproximativ 8 ore de la testare si pana la obtinerea rezultatului). Testul genetic RT-PCR poate detecta virusul dupa 48 ore de la contactul infectant, dar cu o acuratete mai mare dupa primele 5 zile de la posibila infectare. De aceea, inainte de testare, recomandat este sa se astepte cateva zile de la contactul cu o persoana infectata.
Cum va pregatiti acasa pentru recoltarea probei in cazul testului RT-PCR COVID-19?
Testul RT-PCR pentru diagnosticarea infectiei acute COVID-19 poate fi solicitat la domiciliu, cu ajutorul unor servicii de recoltare, de catre un cadru medical specializat, echipat corespunzator, care va va recolta proba si o va duce in siguranta la laboratorul propriu, acreditat de Ministerul Sanatatii.
Pentru un rezultat corect, nu trebuie sa consumati alimente sau lichide, cu 4 ore inainte de recoltare. Aceasta este usor neplacuta, dar nu dureroasa, si se realizeaza la nivel nazofaringian (probe din nas si gat). In cazul unui rezultat pozitiv, laboratorul este obligat sa anunte DSP-ul. Valabilitatea testului este de moment, deci ofera certitudine asupra momentului recoltarii. Un rezultat negativ nu ofera protectie, responsabilitatea apartinand fiecarei persoane in parte.
In lipsa vaccinarii, testul Real Time PCR este recomandat pentru liniste si confort, dar si pentru a putea calatori in alte tari, intrucat unele tari impun efectuarea acestui test inainte de a permite accesul pe teritoriul lor.
Ce este testul rapid antigen si cum se face testarea la domiciliu
Testul de detectie a antigenelor virale SARS-CoV-2 detecteaza proteinele specifice din virus. Este cel mai nou tip de testare a infectiei cu virusul SARS-CoV-2, recunoscut oficial de Comisia Europeana. Testele antigen au eficienta maxima daca sunt utilizate in primele zile de la debutul simptomelor, deoarece incarcatura virala este mai mare, iar performanta este mai buna.
Marele avantaj al testelor rapide de antigen il reprezinta durata scurta de eliberare a rezultatelor, undeva intre 15 – 20 minute, in functie de test, dar si acuratetea destul de mare a rezultatului, sub 100%.
Cum se realizeaza testarea antigen?
Testele rapide, bazate pe detectia antigenelor, pot fi solicitate la cerere din centre de suport medical, care se deplaseaza la domiciliu, sau pot fi comandate online din farmacie, fiind destinate uzului personal. Este important ca probele sa fie recoltate corespunzator, favorizand astfel diagnosticul corect pentru COVID-19.