Tartrul dentar: simptome, cauze, cum se elimină?
Tartrul dentar este o acumulare de placă dentară – formată din depozite de alimente și bacterii – care se calcifiază atunci când nu este periată. Toată lumea produce tartru într-un ritm mai rapid sau mai lent în funcție de mai mulți factori precum saliva sau igiena orală. Placa dentară se formează în 24 de ore și dacă nu se îndepărtează prin periaj eficient, după câteva zile, se calcifiază și se transformă în tartru, necesitând un detartraj dentar în Iași.
Gingiile roșii, iritate și care sângerează ușor ar trebui să fie un semnal de alarmă.
În primul rând, tartrul provoacă inflamarea gingiilor. Când este lăsată netratată, boala evoluează spre parodontită care duce la slăbirea sau chiar pierderea dinților. La fumători și la amatorii de ceai și cafea, tartrul poate avea o culoare maro închis. De asemenea, poate fi responsabil pentru respirația urât mirositoare (halitoză).
Care sunt cauzele apariției tartrului?
Tartrul este legat de acumularea plăcii dentare, o substanță albicioasă formată în principal din proteine salivare, deșeuri alimentare și bacterii care se formează pe suprafața dinților noștri. De aici și importanța periajului pe dinți după fiecare masă sau cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara. Periajul eficient îndepărtează o parte din placa dentară și evită acumularea de tartru. Din păcate, nu toți suntem egali când vine vorba de tartru: unii vor avea puțin, în timp ce alții vor produce mult. Saliva protejează dinții împotriva atacurilor acide din alimente. Cu cât este mai acidă, cu atât va fi mai puțin protectoare și cu atât acest lucru poate duce la modificări ale microflorei orale.
Consecințele pentru dinți?
Tartrul atacă gingiile care devin roșii, sensibile și pot chiar sângera la periaj. Această inflamație a gingiei numită gingivită nu trebuie luată în ușor. Lăsată netratată, poate duce la parodontită, care este deteriorarea țesutului osos care duce la mobilitate sau pierderea sau a mai multor dinți.
Numai medicul dentist poate elimina tartrul în timpul unui detartraj preț iași. Când placa dentară s-a transformat în tartru, această nu mai poate fi îndepărtată printr-un simplu periaj. Pentru a o îndepărta, folosim o unealtă care prin vibrarea și proiectarea apei separă tartrul de dinte. Acest procedeu nedureros permite îndepărtarea tartrului de pe dinți, dar și de pe gingie unde depozitul este uneori invizibil. Aceasta se numește descuamare subgingivală. Apoi, medicul dentist va lustrui dinții folosind o perie mică rotativă. Scopul lustruirii este de a înmuia și netezi suprafața dinților astfel încât să nu se lipească impurități de dânsa.
Cum să evitați tartrul?
Pentru a evita formarea prea rapidă a tartrului este necesar să vă periați dinții de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Trebuie făcut un periaj eficient de la gingie spre dinte, mereu de la roz la alb. Nu este nevoie să apăsăți prea tare pe periuța cu riscul de a slăbi și irita gingiile. Trebuie să folosiți ață dentară și apă de gură pentru a curăța locurile în care peria nu ajunge. Și nu uitați să schimbați cât mai des periuța de dinți! Dacă nu reușiți, vizita anuală la medicul stomatolog va putea include și un detartraj, ceea ce nu e o tragedie!