Ce dotări trebuie sa includă un apartament la cheie?

O casă la cheie este exact ceea semnifică expresia. O casă în care nu trebuie decât să învârți cheia în broască, iar după aceea te poți muta direct. Casele la cheie sunt atractive pentru persoanele care nu timpul sau disponibilitatea de a se ocupa de construcția, amenajarea și mobilarea unei locuințe. Pe lângă posibilitatea de a locui în ele, casele la cheie sunt și o oportunitate de investiție. O casă la cheie reprezintă un venit pasiv, care generează profituri fără eforturi mari. 

În limbajul de profil, există mai multe stadii de finisare în care pot fi cumpărate casele. Astfel:

Casă la roșu: Semnifică faptul că respectiva casa este construită în totalitate dar nu este finisată. Cu alte cuvinte, este protejată de ușa de la intrare și geamuri, pereții sunt tencuiți dar nefinisați. Instalațiile electrice și de încălzire nu sunt montate. Nici instalația sanitară sau țevile de apă. Este o variantă apreciată de cei care își doresc să decidă personal asupra finisajelor și a instalațiilor și aleg să le facă în regie proprie. 

Casă la gri: Este o casă la roșu, dar semifinisată. Asta înseamnă ca are termoizolație, hidroizolație, finisaje interioare, instalația electrică realizată. Sunt incluse vopseaua de pe pereți, parchetul, gresia și faianța. Instalația electrică nu include corpurile de iluminat, întrerupătoarele și prizele. În funcție de relația contractuală cu dezvoltatorul imobiliar, există posibilitatea alegerii finisajelor de către cumpărător, iar dezvoltatorul doar le montează. 

Casă la alb: Semnifică o casă care este complet finisată și amenajată interior și exterior. Singurele detalii care trebuiesc adăugate de noul proprietar sunt mobila, electrocasnicele și elementele de decorare a interiorului: covoare, lămpi, etc. 

Casă la cheie: este casa complet finisată, dotată și utilată, astfel încât tot ce mai ai de făcut este să îți aduci hainele și restul lucrurilor personale și să te muți în ea. Casa la cheie este mobilată, are electrocasnicele montate, lămpile sunt funcționale, iar elementele de design interior nu lipsesc nici ele. 

Înainte de a semna actele pentru achiziția unei case la cheie, este important să faci o inspecție amănunțită. Chiar și casele recent renovate pot avea probleme cu cablurile mai vechi, defecte sau probleme structurale care nu sunt vizibile la  prima vedere, dar care pot fi cu ușurință identificate de un specialist. 

Dacă dorești să te muți într-o casă la cheie, iată care sunt dotările pe care trebuie să le primești:

  • Finisaje interioare: pereții vopsiți, parchetul montat, tocuri și uși, gresie și faianță în baie și bucătărie;
  • Mobilă adecvată fiecărei camere, în funcție de destinația acesteia. În camerele de zi ar trebui să existe canapele de calitate , fotolii și mobilă pentru televizor, în dormitor pat, dulap și comodă, în baie cel puțin un dulap rezistent la apă, iar în bucătărie dulapuri cât mai încăpătoare;
  • Electronice și electrocasnice: Televizor, wi-fi, lămpi, veioze, chiuvete, plită, cuptor, cuptor cu microunde, expresor de cafea, frigider, prăjitor de pâine, mașină de spălat, aspirator, centrală;
  • Decorațiuni: covoare, perdele, draperii, perne, flori
  • Altele: veselă, minim de produse de curățenie și igienă

Cea mai apropiată descriere a unei case la cheie se referă la comparația cu un apartament de hotel. Nu trebuie decât să intri și să te faci comod. Tot ce ai nevoie, de la mobilă și aparatură până la perne comode și flori la geam, au fost deja achiziționate și aranjate în casă. 

O casă la cheie este varianta perfectă pentru persoanele care își schimbă foarte des locația datorită jobului sau care lucrează remote. Deoarece știu că nu vor sta prea mult într-un loc, nu au nevoie să se ocupe personal de toate detaliile necesare pentru amenajarea unei case. Pe de altă parte, o casă la cheie nu este cea mai potrivită pentru o familie care își dorește un cămin unde să își crească copiii.