Ce culturi agricole ne vor duce vestea de buni gospodari în lume?

Unul dintre capitolele la care România este privilegiată este și potențialul agricol, țara noastră fiind unul dintre principalii producători de cereale din Uniunea Europeană, dar și de pe întreg mapamondul. Totodată, stăm foarte bine și la export, cerealele produse în România ajungând în aproape toate colțurile lumii.

Aceste producții se datorează în mare parte și modului în care fermierii știu să aplice tratamentele necesare în culturi, printre cele mai des utilizate produse pentru combaterea buruienilor numărându-se erbicidele de la PlantMaster.

Astfel, fermierii de la noi și-au câștigat deja renumele de buni gospodari, dar haideți să vedem care sunt culturile care i-au făcut cunoscuți în întreaga lume.

Porumbul

La finalul anului 2019, România a fost lider european la producția de porumb, asta în condițiile în care recolta obținută a fost cu 9% mai mică decât în anul anterior. S-au recoltat aproape 17 milioane de tone de boabe de pe o suprafață cultivată de 2,65 de milioane de hectare, ceea ce înseamnă o producție de 6,5 tone la hectar.

Floarea soarelui

Nu doar la porumb ne-am impus în Europa în 2019 în ceea ce privește producția agricolă, ci și la floarea soarelui, o altă cultură unde a fost obținută o recoltă substanțială. Fermierii au cultivat cu floarea soarelui 1,30 de milioane de hectare și au obținut o producție de 3,489 de milioane de tone, care a fost cea mai mare din Uniunea Europeană.

Vița-de-vie

Vinurile românești sunt recunoscute și savurate în întreaga lume, câștigând numeroase premii în cadrul saloanelor internaționale de prestigiu. Viticultura este una dintre cele mai vechi preocupări agricole ale românilor, datând încă din vremea dacilor, fiind favorizată și de condițiile climatice. În prezent, în România există peste 30 de podgorii renumite în toată lumea.

Grâul

La acest capitol, România se află în topul primilor cinci producători din Europa, fiind totodată principalul furnizor pentru Egipt – cel mai mare importator de grâu din lume. În 2019 s-a cultivat mai puțin din cauza condițiilor meteo nefavorabile, însă chiar și  așa, a fost obținută o producție superioară anului anterior, de 10,427 de milioane de tone.