Dacă îți propui să vezi Maramureșul este obligatoriu să treci prin Săpânța pentru a vedea Cimitirul Vesel situat chiar în centrul comunei lângă biserica parohială. În mod sigur ai auzit sau citit despre Cimitirul Vesel de la Săpânța, despre acest cimitir unic în felul său s-au scris articole, cărți s-au realizat documentare. Daca vrei sa si stai cateva zile aici, este bine sa vii cu locul de cazare gasit deja pe internet. Intra pe internet si cauta – cazare sapanta – sau – pensiuni sapanta – si vei gasi o multime de pensiuni.
Sfatul meu este insa sa intri direct pe cazaresapanta.ro si sa iei de acolo cazare.
Săpânța este o comună mare ca suprafață și populație, situată în apropiere de Sighetul Marmației la o distanță de 18
kilometri, pe malul drept al Văii Tarasului. Dacă ai ocazia să te oprești în Sighetul Marmatiei trebuie să vezi fosta închisoare comunistă de aici, transformată acum în muzeu. În zona Sighetul Marmației se poate ajunge și cu trenul de unde se continua călătoria cu autobuze locale. Municipiile Baia Mare și Satu Mare se află la aproximativ 40 respectiv 65 de kilometrii distanță și au aeroport. Renumele acestei localități se datorează acestui cimitir care are pe fiecare cruce un epitet despre cel care își are odihna acolo. Totul a început pe la 1935, fiind ideea lui Stan Pătraș care se pare s-a inspirat din mitologia dacă, de atunci s-au adunat în jur de 800 de cruci fiecare cu cate o istorioară hazlie. Însăși Stan Pătraș își doarme somnul de veci aici, munca sa
fiind dusă mai departe de ucenicii săi. Nu departe de acest cimitir se află casa memorială Stan Pătraș, (Casa Meșterului cum o denumesc localnicii) unde se pot vedea și atelierele în care au fost create aceste cruci. Din anul 2009 este organizat aici anual și un festival muzical ce are legătură cu Cimitirul Vesel. Săpânța înseamnă mult mai mult decât acest cimitir, oamenii locului sunt cunoscuți pentru obiectele artizanale pe care le confecționează. Iubitorii de folclor cunosc faptul că de aici este interpretul Gheorghe Turda. Săpânța este cunoscută și pentru rezervația naturală “Mlaștina Poiana Brazilor”, Vâltorile din
Săpânța – construcții de formă conică realizate din bușteni în care apa captată din râu formează un vârtej puternic. Aceste vâltori sunt folosite pentru spălarea cergilor, țolurilor și postavurilor, precum și mănăstirea Peri – Săpânța cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Mănăstirea se află la o distanță mică față de Cimitirul Vesel. Accesul este semnalizat cu un indicator chiar la ieșirea pe drumul de la Cimitirul Vesel. Drumul este asfaltat și în stare foarte bună, doar că este îngust, nu pot trece două mașini concomitent. Este o zonă umbroasă și foarte frumoasă pentru că acolo se găsește Parcul Dendrologic Livada, cu o suprafață de cca.
22 hectare. Mănăstirea de maici cu hramul” Sfântul Arganghel
Mihail”, a fost construită în acest parc dendrologic. Apa din izvoarele de pe teritoriul localității este bogată în ioni bicarbonici fiind folosită de localnici pentru tratarea afecțiunilor digestive. Tot în Săpânța sunt cunoscute diferite trasee turistice pentru amatorii de drumeții pe munți Igniș – Gutâi. Nu trebuie să ratezi nici frumoasa păstrăvărie din Săpânța.
Toate aceste lucruri au dus la fluxul turistic și dezvoltarea
turismului. Cele mai noi oferte de cazare le găsiţi pe portalul
cazaresapanta.ro, cu oferte direct de la proprietari. Au apărut în
zonă numeroase unităţi de cazare. Pe toată şederea ta în
această zonă te vei bucura de ospitalitatea moroşanului. Te asteptam !