Cât trebuie să investești pentru serviciile funerare în cazul decesului unei persoane dragi?

Cât trebuie să investești pentru serviciile funerare în cazul decesului unei persoane dragi?

Deși este un subiect despre care nimănui nu îi face plăcere să vorbească, trebuie să acceptăm faptul că și moartea noastră sau a celor dragi este un proces care face parte din viața fiecăruia. Ne-am dori să îi avem alături de noi cât mai mult, însă vine și momentul când ei își iau rămas bun de la noi.

Atunci când survine un astfel de moment poți fi luat prin surprindere și copleșit de sentimente, emoții și tristețe. Dat fiind faptul că mulți nici nu vor să se gândească la un astfel de moment, nu se informează despre costurile pe care le pot avea dacă la un moment dat se va întâmpla ceva cu un membru al familiei. Însă dacă vrei să știi ce costuri implică o înmormântare, mai jos ai toate informațiile de care ai nevoie:

Actele

Atunci când o persoană moare, constatarea decesului va fi făcută de către un medic. Acest lucru implică verificarea semnelor vitale ale persoanei, urmată de eliberarea certificatului medical constatator al decesului (CMCD). Acesta este unul dintre documentele cele mai importante pentru întocmirea certificatului de deces și este eliberat de către Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor (SPCLEP) pe baza cărții de identitate a defunctului.

De asemenea, trebuie să știi că în cazul morții unei persoane dragi din familie, poți beneficia de ajutor pentru înmormântare de la stat în valoare de 4200 de lei. Acest lucru este posibil doar în situația în care deții acte de ajutor pentru înmormântare, cum ar fi: cerere (făcută de o persoană îndreptățită – membru al familiei, persoană cu drept de întreținere, persoană desemnată prin testament), act de identitate în original și copie, procură specială (dacă este cazul) și un act de identitate al împuternicitului.  

Priveghiul

Dacă înainte priveghiul se ținea acasă, acum, din ce în ce mai multă lume optează pentru capelă, deoarece și spațiul este mai mare iar toți cei care au iubit persoana răposată pot veni să își ia rămas bun de la ea. De asemenea, ești scutit în ziua înmormântarii de drumul acela chinuitor de acasă până la biserică, un drum care de cele mai multe ori adâncește și mai tare sentimentul de pierdere și de durere.

Sicriu, cruce, loc de veci, plus cheltuieli pentru diverse tradiții

Costurile pentru sicriu nu sunt nici ele de ignorat, deoarece este destul de costisitor, mai ales dacă îți dorești un loc special în care cel drag să se poată odihni în pace. De asemenea, locul de veci la cimitir este o cheltuială care îți poate da bătăi de cap, deoarece dacă răposatul nu avea deja unul, va trebui să alergi tu să faci rost într-un timp cât mai scurt, iar asta implică de obicei și costuri mai mari.

Așadar, pregătirile pentru înmormântare te pot da peste cap, mai ales dacă nu știi ce trebuie să faci, ce acte trebuie să pregătești și ce obiceiuri trebuie să respecți. Tocmai de aceea, e bine să te informezi din timp și în legătură cu aceste aspecte pentru a putea fi pregătit.

Photo: www.shutterstock.com