Organismul uman nu poate supraviețui fără vitamine. Numeroase boli și afecțiuni apar din cauza malnutriției sau alimentației iresponsabile cu substanțe de care organismul nu are nevoie. Există chiar un termen medical pentru carența de vitamine.
În caz că avem anumite simptome, trebuie să verificăm ce mâncăm și cum mâncăm. Nu doar proteinele contează. Și legumele au rolul lor cheie. Multe dintre legume sunt bogate în vitamina B6 și au un rol important în mai multe procese vitale.
Totodată, atunci când consumăm la micul dejun cereale integrale, avem grijă să oferim organismului nutrienți și fibre.
La fel de importantă este vitamina D implicată în procesele ce țin de asimilarea Calciului pentru oase, păr, unghii și celelalte procese importante. Altfel spus, în organism este bine ca în perioada de iarnă sau în lunile fără Soare să introducem în organism vitamina D din suplimente și să avem un obicei să completăm necesarul zilnic de vitamine și minerale cu vitamine din farmacie.
Vitamine și minerale utile pentru organism precum seleniu, vitamina E, vitamina C, Omega 3 găsim și în diferite sortimente de fructe de mare, diferite specii de alge comestibile, diferite specii de pești.
Ce este avitaminoza?
Avitaminoza reprezintă un deficit de vitamine în organism. Vitaminele sunt factori nutritivi esențiali și le întâlnim în diferite preparate și alimente precum: carnea, peștele, produsele lactate, cerealele, fructele și legumele.
Cum identificam simptomele unor carente de vitamine?
Așa cum am spus de la început, organismul uman nu poate supraviețui fără vitamine. Prin urmare, atunci când apar carențe de vitamine, corpul uman transmite mesaje și e important să fim atenți la simptome. Prin urmare, din rândurile care urmează o să aflați o serie de simptome si solutii pentru carența de vitamine.
De exemplu, dacă ai pățit să simți disconfort la nivelul epitelial, mâncărimi bruște pe mâini, picioare, amorțire a mâinilor, picioarelor fără motiv, sau fără să fi făcut sport sau aerobic înainte, sunt șanse mari să ai o carență de vitaminele: B9 (acidul folic) și B12 (Cianocobalamină). În plus, dacă aceste vitamine nu se găsesc în raportul care trebuie în organism ele generează stări de depresie, de anxietate, oboseală, dar și dereglări hormonale.
Poate puțini știu de exemplu că vitamina B9 are un rol vital în formarea globulelor roșii, metabolizarea proteinelor, are rol cheie pentru sintetizarea corectă a ADN-ului, ARN-ului, și, mai mult decât atât, cercetătorii au stabilit că această vitamina reduce riscul de anomalii congenitale și previne nașterea prematură. Femeile care iau un supliment de 0,4 mg/zi cu cel putin un an înainte de a rămâne însărcinate au un risc cu 70% mai mic de a naște prematur.
În plus vitamina B9 reduce masiv formarea cancerului de col uterin. S-a dovedit că administrarea zilnică previne și împiedică dezvoltarea displaziei cervicale, o faza premergătoare cancerului de col uterin.
Cobalamină sau cianocobalamina (vitamina B12) este un compus coordinativ, ce conține cobaltul. Această face parte din grupa de vitamine B. Această joacă rol de coenzimă în cadrul unor procese metabolice.
Este o vitamină hidrosolubilă implicată în metabolismul fiecărei celule din corpul uman. Vitamina B12 are un rol cheie in metabolismul acizilor grași și al aminoacizilor.
Altfel spus, e important să fim atenți la simptome și să nu ne lipsească doza zilnică recomandată de vitamine. Putem obține asta doar prin intermediul unei alimentații echilibrate.