Care sunt principalele afecțiuni stomatologice și ce opțiuni de tratament există pentru acestea?

Se estimează că, la nivel global, peste 3,5 miliarde de oameni suferă de o afecțiune stomatologică. De multe ori, cauza o reprezintă igiena orală deficitară, fumatul sau consumul de alcool și alimente ori băuturi cu conținut ridicat de zahăr.[6] Care sunt principalele probleme dentare cu care ne putem confrunta în timpul vieții și opțiunile de tratament la care se poate apela vei afla mai jos. 

Cariile 

Caria este cea mai frecventă afecțiune stomatologică, una de care suferă peste 2 miliarde de oameni din întreaga lume. Ea apare atunci când placa bacteriană, acea peliculă subțire și lipicioasă care se formează în mod natural pe suprafața dinților, transformă zaharurile din alimentele și băuturile pe care le consumăm în acizi ce, în timp, distrug dintele. 

Tratamentul variază în funcție de severitatea problemei. Pentru cariile descoperite în stadiu incipient, se pot recomanda tratamente cu fluor, dar, în cazul în care acestea nu sunt depistate la timp, poate fi necesar să se apeleze, după caz, la obturații (plombe), tratament de canal sau, dacă nu se mai poate face nimic, la extracția dintelui.[6][3]

Pierderea dinților 

Pierderea dinților este o altă afecțiune stomatologică des întâlnită, una ce poate apărea din diverse cauze și care va avea un puternic impact negativ asupra stării de sănătate și a calității vieții noastre. Tocmai de aceea se recomandă ca dinții pierduți să fie înlocuiți cât mai repede. 

Cea mai eficientă soluție pentru această problemă se consideră a fi implantul dentar, un dispozitiv medical din titan, cu o formă asemănătoare unui șurub, care se introduce în os pentru a înlocui rădăcina dintelui pierdut; rolul său este de a susține lucrarea protetică ce va înlocui dintele natural. Avantajele implantului dentar sunt numeroase și includ durabilitatea, aspectul natural și protejarea întregii danturi.[2]

Boala parodontală 

Una dintre cele mai grave afecțiuni stomatologice, boala parodontală afectează țesuturile care înconjoară și susțin dinții, iar în cazurile severe poate duce inclusiv la căderea acestora. Principalele sale cauze sunt fumatul și igiena orală deficitară și se caracterizează prin sângerarea sau umflarea gingiilor, durere și respirație urât mirositoare.[6] 

Tratamentul se stabilește în funcție de stadiul bolii și are ca scop încetinirea sau stoparea evoluției acesteia. Poate varia de la un detartraj pentru curățarea în profunzime a rădăcinii dinților până la diverse proceduri de chirurgie dentară.[4]

Abcesul dentar 

O altă problemă stomatologică destul de comună este abcesul dentar, adică o acumulare de puroi, cauzată de o infecție bacteriană, localizată lângă dinte sau la vârful rădăcinii acestuia. Simptomele sale includ durerea de dinți severă, constantă, care se poate răspândi la maxilar, gât sau ureche, sensibilitatea dentară, febra și umflarea feței, obrazului sau a gâtului. 

Netratarea unui abces dentar poate duce la complicații grave, care pun viața în pericol. Tratamentul presupune incizia și drenarea zonei afectate, îndepărtarea sursei infecției, tratamentul de canal și, după caz, extracția dintelui.[5]

Abraziunea dentară 

Abraziunea dentară presupune pierderea substanței dure de la nivelul dinților din cauza acțiunii îndelungate sau repetate a unor acizi de proveniență internă sau externă. Cele mai cunoscute simptome ale sale sunt schimbarea culorii și formei dinților și sensibilitatea dentară.  

Tratamentul nu este întotdeauna necesar, dar, când este nevoie, există mai multe soluții care se poate apela, inclusiv obturațiile dentare și fațetele dentare.[1]

Sănătatea dinților și gingiilor noastre o influențează pe cea a întregului organism. Cu toate acestea, nu întotdeauna le acordăm grija și atenția pe care o merită, iar consecințele nu întârzie să apară. Multe dintre problemele dentare și complicațiile acestora, inclusiv cele menționate mai sus, pot fi însă evitate. O bună igienă orală și controalele stomatologice regulate vor contribui nu doar la prevenirea acestora, cât și la depistarea lor în stadii incipiente, când pot fi tratate mai ușor. 

Bibliografie: 

  1. „Dental Erosion.” Oral Health Foundation, 10 Feb. 2017, www.dentalhealth.org/dental-erosion. Accessed 22 Aug. 2022.
  2. „Dental Implants.” WebMD, WebMD, 3 June 2003, www.webmd.com/oral-health/guide/dental-implants. Accessed 22 Aug. 2022.
  3. NHS Choices. „Tooth Decay.” 2022, www.nhs.uk/conditions/tooth-decay/#:~:text=If%20you%20have%20a%20hole,black%20spots%20on%20your%20tooth. Accessed 22 Aug. 2022.
  4. CDC „Periodontal Disease.” 2022, www.cdc.gov/oralhealth/conditions/periodontal-disease.html#Prevention. Accessed 22 Aug. 2022.
  5. „Tooth Abscess – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tooth-abscess/symptoms-causes/syc-20350901#:~:text=A%20tooth%20abscess%20is%20a,side%20of%20a%20tooth%20root.. Accessed 22 Aug. 2022.
  6. WHO „Oral Health.” Who.int, World Health Organization: WHO, 15 Mar. 2022, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/oral-health. Accessed 22 Aug. 2022.