Care sunt cele mai bogate în nutrienți alimente ce trebuie incluse în regimul tău alimentar obișnuit

Pentru a funcționa corespunzător, corpul tău are nevoie de o serie de nutrienți. Cele mai importante grupe de alimente pe care trebuie să le incluzi în alimentație sunt proteinele, carbohidrații, grăsimile sănătoase și fibrele.

Pentru a te bucura de aportul optim de nutrienți și calorii, e important să consumi acele alimente care îți asigură energia de care ai nevoie. Iată care sunt acestea:

Nucile

Nucile sunt bogate în proteine, dar și în grăsimi mononesaturate, esențiale pentru mai multe funcții ale organismului, precum dezvoltarea celulelor și protejarea organelor. În plus, acestea conțin fibre, vitaminele E și K, folați, tiamină, magneziu, potasiu, carotenoide, antioxidanți și fitosteroli. Spre deosebire de grăsimile saturate și trans, cele conținute de nuci sunt sănătoase și nu îți impun administrarea unor suplimente pentru protectie ficat, tocmai pentru că nu îi sunt dăunătoare. Le poți consuma ca atare, la gustările dintre mese sau încorpora în salate.

Cartofii dulci

Cartofii dulci sunt o sursă grozavă de energie și nutrienți. Sunt bogați în carbohidrați complecși și îți conferă energie pentru perioade îndelungate. Conțin vitaminele A, B6 și C, dar și antioxidanți precum beta carotenul. Pot fi consumați fierți, copți sau prăjiți, ca fel principal sau garnitură. Consumă-i cu moderație, pentru a nu crește nivelul zaharurilor în sânge.

Somonul

Somonul e un pește gras, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Conține din belșug proteine și contribuie la dezvoltarea și refacerea celulară, dar și acizi grași Omega 3, importanți pentru sănătatea inimii. În plus, somonul e o sursă bună de magneziu, potasiu și seleniu și conține vitaminele B 12 și D. Poate fi preparat pe grill, la cuptor, pe plită sau la abur și, la fel ca suplimentele cu ulei de krill, susține sănătatea articulațiilor și menține un nivel echilibrat al colesterolului.

Leguminoasele

Leguminoasele sunt o sursă bună de proteine pentru vegetarieni și vegani. Fasolea, mazărea, lintea, soia și năutul sunt bogate în fibre dietetice, esențiale pentru sănătatea tractului digestiv. În plus, conțin carbohidrați complecși și furnizează energie longevivă corpului și au un indice glicemic scăzut, astfel că sunt indicate inclusiv pentru diabetici. Pe lângă acestea, leguminoasele mai conțin și vitamina B, antioxidanți și minerale precum fierul, calciul și magneziul. Pot fi preparate prin fierbere sau sub presiune, pentru reducerea conținutului lor de antinutrienți.

Varza kale

Această legumă cu frunze verzi din familia cruciferelor conține din belșug fibre dietetice, proteine și antioxidanți precum beta carotenul. Vitaminele A, C și K sunt, de asemenea, prezente în acest aliment și susțin funcțiile organismului. Poate fi adăugată în salate sau smoothie-uri sau sotată, pentru consum.

Pentru a te bucura de o sănătate bună, consumă zilnic alimente bogate în nutrienți și asigură-te că organismul tău primește în fiecare zi ingredientele de care are nevoie pentru a funcționa perfect.