Care este cea mai bună cameră video profesională

Alegerea unei camere video profesionale nu este un lucru atât de ușor cum poate părea la prima vedere, pentru că producătorii se întrec în a lansa pe piață dispozitive performante. Chiar și un utilizator cu multă experiență ia greu o decizie în privința celui mai bun model, așa că am decis să dăm și noi o mână de ajutor. Am stat de vorbă cu operatori experimentați care știu foarte bine cum trebuie să  fie o cameră video profesională, aceștia au sugerat câteva modele recunoscute pentru performanță.

Panasonic 4K HC-X2000

Este recunoscută ca fiind cea mai mică și mai ușoară cameră 4K/60p existentă pe piață. Datorită acestor calități, este foarte ușor de folosit, permițând utilizatorului un grad mare de mobilitate. De asemenea, are încorporat un modul Wi-Fi prin intermediul căruia poate fi conectată la o tabletă, iar astfel setările și obiectivul pot fi controlate de la distanță, cu ajutorul unei aplicații. Camera mai are avantajul că dispune de un sistem de stabilizare hibridă a imaginii pe 5 axe și de o funcție de focalizare automată de înaltă precizie. Aceasta permite detectarea automată a figurilor, menținând focalizarea asupra subiectului chiar dacă acesta este orientat în lateral. 

Sony HXR-NX80

Cu un astfel de model poți realiza filmări la calitate Ultra HD, dispunând de numeroase funcții care îți fac munca mai ușoară. Este dotată cu un sistem avansat de focalizare fast Hybrid AF, care permite urmărirea subiectului în timpul filmării, asta și cu ajutorul sistemului Lock-on Auto Focus și a tehnologiei de detectare automată a feței. Dacă vei seta camera pe modul High Frame Rate vei obține imagini slow motion de o claritate impecabilă. La fel ca și modelul prezentat anterior, poate fi controlată de la distanță și este adaptată pentru o serie de accesorii compatibile.

Canon XA50

Dacă ai nevoie de o cameră profesională pentru a filma reportaje, documentare ori materiale de prezentare, Canon A50 este modelul cel mai potrivit fiindcă are caracteristicile ideale. Utilizatorii de XA50 apreciază calitatea perfectă a imaginilor Full HD, cu procesare HD cu supraeșantionare. Modelul are și o funcție de înregistrare în formate multiple, un alt avantaj fiind și consumul redus, care permite bateriei să reziste la două ore de filmare continuă.

Panasonic AG-UX180

Vorbim despre un alt model recomandat în special pentru reportaje și documentare video. Panasonic AG-UX180 este echipat cu un obiectiv compact, cu un unghi larg de 24 de milimetri și un zoom optic de 20X. Modelul este echipat cu opt moduri Gamma, dintre care două sunt dezvoltate pe baza tehnologiilor folosite pentru camerele de cinema. Camera este perfectă pentru filmarea scenelor cu luminozitate scăzută, dar și pentru obținerea efectelor de blurr. De asemenea, modelul este recunoscut ca având cea mai rapidă funcție de Auto Focus din clasa sa.

JVC GY-HM200E

Acesta este un model mai ieftin, însă asta nu înseamnă că este o cameră de slabă calitate. Este apreciată în mod special de utilizatorii care fac live streaming, conectându-se la internet prin Wi-Fi sau cu ajutorul unui modem 3G sau 4G. Camera transmite instant în format HD pe YouTube și pe orice alt canal de streaming, fiind considerat modelul care oferă cele mai bine transmisii live. Dispune de un zoom optic de 12X integrat și de un  senzor 4K CMOS, care asigură filmări 4K de  o calitate impecabilă.

Așadar, acestea sunt camerele profesionale cele mai apreciate de operatorii cu care am stat de vorbă pe acest subiect. Aceștia mai precizează că alegerea unei camere profesionale se face ținând cont în primul rând de nevoile utilizatorului, pentru că modelele au caracteristici diferite, care le recomandă pentru anumite tipuri de filmări.