Caracteristici deosebite și curiozități despre vinurile complexe din podgorii de altitudine joasă

Știm cu toții că un vin bun este acela care reușește să ofere plăcere oamenilor care îl consumă. Calitatea vinului, în schimb, este dată de anumite standarde stabilite de somelieri experimentați. Aceste standarde presupun concepte precum echilibrul, intensitatea, lungimea, complexitatea, finisajul și tipul soiului de struguri. Astăzi ne vom rezuma la complexitate și vom vorbi despre vinurile complexe din podgorii de altitudine joasă, dar și despre conceptul de complexitate, în cele ce urmează! 

Conceptul de complexitate a vinului 

Complexitatea este întotdeauna caracteristica acelor vinuri ce reușesc să creeze senzații cât mai diferite, cu un spectru aromatic vast. Astfel, un vin care continuă să surprindă prin aspectele sale, etalând un gust mereu nou, are complexitate și este considerat de calitate superioară. 

În timp ce unii somelieri definesc complexitatea prin prisma aromelor și gusturilor vinului, alții folosesc termenul de complexitate doar pentru a descrie impresia generală a degustării vinului. 

Curiozități despre vinurile complexe din podgorii joase 

Podgoriile de altitudine joasă precum cele din regiunea viticolă a podișului Transilvaniei, regiunea viticolă a dealurilor din Muntenia și Oltenia, regiunea viticolă a dealurilor Banatului, a colinelor Dobrogei sau a teraselor Dunării dau naștere unor soiuri de vinuri complexe de excepție. Iată câteva curiozități despre aceste vinuri de calitate superioară! 

  • Podgoriile din podișul Transilvaniei precum Târnave, Lechița și podgoria Alba au un climat prielnic pentru producerea vinurilor complexe. Calitatea vinurilor este dată de frecvența putregaiului nobil, ce apare în timpul maturării boabelor de struguri. Astfel, vinurilor precum vin Liliac, Feteasca Albă, Feteasca Regală, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Traminer Rose sau Italian Riesling li se atribuie cea mai înaltă treaptă de calitate, fiind „culese la înnobilarea boabelor”. 
  • Podgorii precum Dealu Mare, Sâmburești și Drăgășani din regiunea viticolă a dealurilor din Muntenia și Oltenia se bucură de condiții climatice favorabile pentru vinuri complexe precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră, Sauvignon Blanc și altele. 
  • În regiunea viticolă a dealurilor Banatului, viticultura se practică la altitudini de 230 de metri și propune soiuri de viță de vie precum Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Italian Riesling sau Merlot. Condițiile climatice ale zonei face posibilă păstrarea aromelor și a prospețimii în struguri, rezultând astfel vinuri complexe. 
  • Podgoriile din regiunea viticolă a teraselor Dunării asigură condiții favorabile culturii unor soiuri de vinuri precum Fetească Regală, Fetească Albă, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Merlot, complexitatea acestor vinuri constând în procesul de maturare a strugurilor. 

În final, condițiile climatice ale podgoriilor de altitudine joasă sunt cele ce oferă complexitate vinurilor și le ajută să-și păstreze aromele ce le înnobilează. Lăsăm, însă, treptele de calitate în seama somelierilor!