Când informația devine periculoasă: era miturilor în stomatologie

Nu mai este un secret: trăim în era informațiilor dense, fluide, care circulă cu o viteză alarmantă. Iar acest lucru este și o bucurie, dar și un blestem – în această vâltoare de informații, uităm (sau, pur și simplu, nu mai putem) să le filtrăm pe cele adevărate, de cele false. 

Deci, se cade să specificăm și că trăim în era unui fake-news de-a dreptul periculos, care acaparează toate industriile – însă, când vine vorba de domeniul medical, lucrurile se complică. Pentru că o informație falsă în acest mediu te poate pune în pericol. 

Așadar, pentru că prevenția rămâne cheia tuturor reușitelor, ți-am pregătit un ghid cu miturile stomatologice de care trebuie să stai departe – pentru un zâmbet impecabil și o sănătate generală cu adevărat bună. 

 

Mitul #1: Stomatologie = durere

Știai că 80% dintre români refuză să meargă la stomatolog, printre motivele principale enumerate fiind și existența durerii? De fapt, acest mit a fost, poate, adevărat, acum 25 – 30 de ani. Astăzi, durerea în stomatologie este un simplu mit. 

Cele mai moderne tehnologii, tratamentele și soluțiile premium fac ca stomatologia de azi să fie una complet lipsită de durere – indiferent că vorbim de un tratament la endodont sau de tratarea unei carii. 

 

Mitul #2: Radiografia iradiază

„Nu puteți să vedeți ce afecțiune am fără radiografie – pentru că mi-e frică de iradiații?”

În realitate, o astfel de radiografie are un nivel extrem de mic de radiații – așa că nu afectează în niciun fel sănătatea noastră. 

Radiografiile de astăzi sunt moderne și precise, oferind o diagnosticare care ajută stomatologul să consolideze un plan de tratament cu adevărat potrivit. 

 

Mitul #3: Dacă nu mă doare, nu merg la medic 

Din păcate, acesta este un mit care „circulă” în întreaga medicină, nu doar în stomatologie – există pacienți care își fac analizele generale o dată la câțiva ani, de exemplu, doar atunci când au suspiciuni; în realitate, acestea trebuie efectuate anual. 

Iar, cu controlul stomatologic periodic este aceeași poveste: chiar dacă nu te doare nimic, vizita o dată la șase luni în cabinet este obligatorie – nu doar că există numeroase afecțiuni ascunse, însă detectarea lor timpurie atrage, după sine, un tratament mult mai plăcut și accesibil. 

 

Mitul #4: Există excepții de la igiena orală

Și aici includem, mai degrabă, două mituri: 

  • dacă am „dinți puși” nu mai trebuie să mă spăl pe dinți
  • dinții de lapte ai copilului nu trebuie îngrijiți, că oricum cad

Ambele cazuri sunt complet invalide – indiferent dacă ai sau nu coroane, proteze, implant etc, îngrijirea orală nu este discutabilă – știai că placa bacteriană se depune și pe dinții artificiali? 

Iar dinții celor mici – chiar dacă sunt temporari – sunt la fel de predispuși afecțiunilor orale precum cei permanenți, deci trebuie tratați la fel de serios. 

Mitul #5: Am parodontoză, deci o să îmi pierd dinții 

De fapt, dacă este descoperită la timp, boala parodontală poate fi ținută sub control și nu vei ajunge la pierderea dinților – dar este vital să începi un parodontoza tratament timpuriu, adică să mergi la controlul stomatologic la fel de timpuriu. 

Gingivita este primul stadiu al bolii parodontale – dacă o depistezi atunci, vei avea parte de tratament care îți va asigura sănătatea orală. 

 

Mitul #6: Detartrajul contribuie la sensibilizarea dinților 

În realitate, detartrajul combate sensibilizarea dinților, și nu o provoacă; o procedură minimum invazivă și cu adevărat necesară, detartrajul elimină tartrul acumulat pe dinți – pentru că bacteriile care stau, practic, pe smalțul dinților noștri dispar, s-ar putea să ni se pară că sunt mai sensibili, poate ușor mobili – de fapt, sunt doar complet curați.

Un lucru este cert: sănătatea orală nu este discutabilă, pentru că este în directă legătură cu sănătatea noastră generală. În era informațiilor, este vital să ne asigurăm că filtrăm drastic conținutul adevărat de cel fals sau ipotetic, care rămâne la stadiul de mit – în domeniul medical, aceste mituri diseminate în online nu fac, din păcate, decât să ne pună în pericol.