Buy-to-Rent, modelul de business de succes în domeniul investițiilor imobiliare din țări precum Anglia, Olanda sau Danemarca, a apărut recent și în România. Property Concept este singurul furnizor al acestui model de business la cheie, având în portofoliu proprietăți din București.
Cum funcționează Buy-to-Rent și noutatea chiriei garantate
Investitorul are posibilitatea de a alege și achiziționa o proprietate complet renovată și utilată, cu chirie garantată, ceea ce înseamnă un flux constant de venit pe termen lung din chirie și o valoare crescută de revânzare a proprietății în viitor. A face acest lucru pe cont propriu implică mult timp, energie și bani, de la găsirea unei proprietăți potrivite până la renovarea și amenajarea acesteia în vederea închirierii. Un furnizor de servicii Buy-to-Rent, însă, are toată această parte acoperită: proprietățile din portofoliu au fost deja selectate în zone cu potențial ridicat de închiriere și sunt deja renovate (câteodată de la zero), utilate și amenajate de către un designer interior profesionist.
Următorul pas important de care se ocupă un furnizorul imobiliar este managementul închirierii și administrarea proprietății, astfel încât investitorul este din nou scutit de efortul de a găsi chiriași, de perioadele moarte între găsirea acestora, de costurile pentru reparații, curățenie, întreținere sau de înregistrarea contractelor de închiriere și plata taxelor și a utilităților. Având un contract direct cu furnizorul, toate aceste aspecte sunt preluate de furnizor cu cost zero, iar investitorul primește lunar o chirie garantată. Cum reușește furnizorul de servicii Buy-to-Rent să se ocupe de absolut tot și să ofere lunar o chirie garantată cu 10-20% mai mare decât prețul pieței? Prin introducerea proprietății în circuitul hotelier.
O altă posibilitate pentru un investitor interesat de modelul Buy-to-Rent este să achiziționeze o proprietate care este deja închiriată unor chiriași serioși pe termen lung. Aici trebuie însă luat în calcul riscul perioadelor moarte între găsirea chiriașilor. Dacă investitorul dorește, poate delega furnizorului munca de a găsi chiriași și de a administra proprietatea.
“Buy-to-Rent este o strategie de investiție imobiliară care prinde foarte bine în România, astfel că în trei ani de când ne ocupăm de aceste servicii, am achiziționat peste 75 de proprietăți în București pe care le-am renovat și utilat pentru a primi chiriași premium, iar 60 sunt vândute către investitori. Este un serviciu unic în România care oferă practic investitorilor o afacere cu profit garantat și imediat, fără să necesite nicio implicare din partea lor. Chiriile sunt cu 50 de euro mai mari decât prețul pieței pentru acest tip de proprietăți renovate și utilate modern.”, declară Bogdan Faita, manager Property Concept.
Ce randament oferă acest tip de afacere?
Să presupunem că un investitor achiziționează un apartament în valoare de 75.000 de euro. Având în vedere că piața imobiliară crește în medie cu 5% pe an, în 2024 acest apartament va valora o sumă apropiată de 80.000 de euro. Timp de 12 luni, investitorul va încasa o chirie aproximativă de 450-500 de euro pe lună, deci profitul anual va fi de aproximativ 6.000 de euro din chirii. Randamentul pentru o afacere de tip Buy-to-Rent este în general de 7 până la 8% pe an.
“Am cumpărat un produs imobiliar – garsonieră – de calitate și cu potențial excelent de investiție. Nu doar ca mi-a produs imediat un venit lunar, dar când am decis să o vând, după 3 ani, a generat un profit de 10.000 de euro din îmbunătățirile pe care le-a adus echipa furnizorului. Cu alte cuvinte, datorită expertizei furnizorului imobiliar, față de o dobândă bună la un cont de economii (3,5% pe an), am câștigat de aproximativ 6 ori mai mult.”, spune Mircea B., investitor imobiliar.
Este domeniul imobiliar încă un domeniu rentabil?
“Dacă în 2019 vindeam o garsonieră complet îmbunătățită și utilată într-un complex rezidențial din zona Militari cu 60.000 euro, pe care investitorul o închiria cu 330 euro, acum în aceeași zonă prețul ajunge și la 75.000 euro, iar închirierea acesteia îi aduce investitorului și 380 euro lunar. Pe piața imobiliară momentele de stagnare se înregistrează numai pentru vânzare, dar pentru un investitor Buy-to-Rent asta nu înseamnă nimic deoarece venitul său este constant din chirie, iar chiriile nu merg decât în sus.”, explică Bogdan Faita, manager Property Concept.
Și în comparație cu alte opțiuni de investiții precum acțiunile la bursă sau valutele crypto, investițiile imobiliare continuă să fie o strategie de succes datorită stabilității și siguranței pe care le oferă. În timp ce celelalte opțiuni pot fi atractive datorită posibilității de a obține un randament crescut într-un interval scurt de timp, ele sunt, de asemenea, foarte volatile și prezintă riscuri considerabile. Investițiile imobiliare oferă și o protecție mai bună împotriva inflației, precum și un venit constant prin închirierea proprietății.