Ședința de mâine, 27 august, a Consiliului General al Primăriei Capitalei se anunță a fi una cu scântei. Primarul Gabriela Firea vrea să aprobe construirea unei instalaţii de mare capacitate pentru valorificarea energetică a deşeurilor municipale, prin aprobarea Master Planului pentru sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul Municipiului Bucureşti. Este vorba mai exact de incinerarea deșeurilor.
Această decizie este una controversată și a creat un adevărat scandal încă de la finalul anului trecut, atunci când s-a aflat de această intenție a autorităților. Astfel, ONG-urile Global Alliance for Incineration Alternatives și Energy Justice România, au dezaprobat soluţia agreată de Primăria Capitalei pentru gestionarea deşeurilor în regiunea Bucureşti – Ilfov şi au cerut încă de atunci consilierilor PMB să respingă această propunere. Într-un comunicat publicat de Agerpres s-a precizat că această decizie va avea repercursiuni grave asupra sănătății oamenilor, va polua mediul înconjurător și va îngreuna tranziția României spre o economie circulară.
Nu a fost vorba doar de o reacție a asociațiilor de protecție a mediului, care au dezaprobat intenția autorităților. Specialiștii au spus foarte clar ce pericole vor exista dacă în ședința CGPMB se va aproba contruirea acestor incineratoare pentru arderea deșeurilor. Auditorul de mediu Eugen Cincu, reprezentant al Eco Solution, a atras atenția că un astfel de incinerator este foarte poluant. Potrivit stirileprotv.ro, Cincu a spus că Bucureștiul are deja ,,o ciupercă de praf”, iar dacă la aceasta se adaugă și poluarea, va fi foarte grav pentru sănătatea oamenilor. ,,Am întrebat de ce vor să contruiască un incinerator, când se știe că la nivelul unui oraș cum este Viena incidența astmului la copii este de trei ori mai mare ca la București și să nu spuneți că la Viena sunt condiții mai proaste ca la București. Raportul PNG arată că incineratorul este foarte poluant. De ce merg mai departe, totuși care sunt interesele? Specialiștii în mediu știu lucrul acesta . (…) În Capitală, curenții de aer se mișcă într-un anumit fel și formează deasupra orașului o ciupercă de praf. Această ciupercă rotește tot timpul praful care există. Dacă în ciuperca asta mai băgăm și deșeurile de la incinerator, păi e o nenorocire”, a spus Eugen Cincu.
Mai mult decât atât, chiar și Comisia Europeană dezaprobă contruirea incineratoarelor pentru arderea deșeurilor. Tocmai de aceea, în anul 2014 a fost anulat contractul de contruire a celui mai mare incinerator de ardere a deșeurilor din Europa, în valoare de 500 de milioane de lire sterline, în Norfolk (Marea Britanie). Iar în ultimii ani, peste 80 de incineratoare au fost blocate sau închise în țări precum Italia, Marea Britanie și Spania în timp ce în Franța a anunțat în anul 2014 un plan de tranziție de la incinerare la soluții inovatoare și flexibile.
Global Alliance for Incineration Alternatives alături de Energy Justice România și Coaliția pentru Aer Curat au inițiat chiar o petiție prin care să oprească aprobarea construirii unui incinerator de deșeuri.
Vezi articolul integral pe Gazetadestiri.ro