Boala Crohn – simptome generale şi complicaţii

Boala Crohn este considerată o afecţiune a adultului tânăr, manifestându-se, în general, între 15 şi 30 de ani. Poate apărea şi după 30 de ani şi are o incidenţă egală, indiferent de sex. Intră în categoria bolilor inflamatorii cronice şi poate afecta, de la esofag pana la anus, orice parte a tractului gastrointestinal. În special afectează colonul şi ileita terminală (ultima porţiune a intestinului subţire). Conform statisticilor, în Europa afectează aproximativ 3,2 din 1000 de persoane.  

Care sunt cauzele bolii Crohn?

Din păcate, cauzele care duc la instalarea bolii Crohn nu sunt cunoscute pe deplin. Au fost discutate mai multe, printre care tulburări imunologice, cauze infecţioase sau genetice, dar studiile nu au putut să demonstreze cu certitudine niciuna dintre acestea. 

Atenţie! Cercetările arată că fumătorii au un risc dublu de a dezvolat această boală, față de nefumători.

Simptomatologie

  • Diaree persistentă – în funcţie de gravitate se poate ajunge la spitalizare de urgenţă.
  • Febră care nu cedează.
  • Sângerări în scaun.
  • Anemie.
  • Dureri la nivelul abdomenului.
  • Stare generală alterată.
  • Scădere în greutate.

Complicaţii

Ţinând cont de complexitate, afecţiunea poate duce la diverse complicaţii, precum: abcese (perianale, parietale), megacolon toxic (colită toxică, afecțiune potențial letală), fistule (entero-cutanate, entero-vaginale, entero-enterice etc.), cancer de colon (rar întâlnit, dar cu o creştere a riscurilor după trecerea a 10 ani de la debutul afecţiunii). Din cauza stărilor cauzate de manifestări, boala Crohn mai poate duce şi la malnutriţie şi anemie.

Diagnosticare

În condiţiile în care diagnosticarea nu este una uşoară, ea trebuie făcută de un specialist gastroenterolog. Înainte de analize şi examene, se vor ţine cont de factori precum: istoricul tranzitului intestinal, alimentaţia pacientului, medicaţia etc. Printre metodele de diagnostic menţionăm analizele de sânge şi de materii fecale, colonoscopia, examenul rectal, ecografia transabdominală etc.  

De reţinut! În unele cazuri este greu de pus un diagnostic corect, în condiţiile în care manifestările bolii Crohn seamănă cu cele ale ocluziei intestinale sau apendicitei.  

Tratament

Unul dintre elementele importante ale tratamentului constă în controlul stărilor diareice, care se face cu medicaţie specifică. De asemenea, în prinicipal, tratamentul pentru boala Crohn este medicamentos. În momentul apariţiei complicaţiilor se poate apela la chirurgie, în special în cazul abceselor la nivelul abdomenului, ocluziei intestinale, fistulelor şi oricăror fel de probleme care nu pot fi rezolvate medicamentos. 

Pe lângă toate acestea este necesară şi schimbarea stilului de viaţă. Se recomandă schimbări în dieta pacientului, pentru a rezolva problema scăderii în greutate. O recomandare importantă este renunţarea la fumat, în condiţiile în care studiile arată o scădere de peste 50% a riscurilor de recidivă în cazul pacienţilor care nu mai fumează. 

 

Text: Alin Claudiu Popescu