Deoarece nu s-a inventat încă bateria auto nemuritoare, fiecare șofer a experimentat măcar o dată o pană de curent la mașină. Chiar dacă moartea bateriei pare să te ia prin surprindere, există câteva semne clare prin care ea îți arată că nu mai funcționează așa cum este normal.
1. Motorul pornește mai greu
Acesta este un semn evident că bateria auto nu mai funcționează în parametri normali. Dacă atunci când rotești cheia în contact durează mai mult să pornească, undeva la trei secunde, este un semn clar că bateria întâmpină probleme.
2. Bordul electric suferă modificări
Bateria are rolul de a asigura energie pentru toate elemente electrice ale mașinii. De la faruri, până la lumina din interior sau iluminarea și funcționarea bordului electric. În cazul în care pare că oricare dintre acestea nu mai funcționează cum trebuie sau dacă nu mai poți folosi mai multe elemente în același timp, cel mai probabil viața bateriei se apropie de sfârșit.
– claxonul se aude mai încet;
– farurile sunt mai slabe;
– luminile de pe bord sunt mai pale sau pâlpâie.
Acestea sunt câteva dintre semnalele timide pe care ți le transmite bateria ca să îți spună că a îmbătrânit.
3. Este aprins semnalul luminos ce indica probleme ale bateriei
Acesta este poate cel mai evident semn că trebuie să mergi cu mașina la verificare și să ceri înlocuirea ei. Pentru asta, trebuie să te asiguri că modelul de baterie pe care vrei să îl achiziționezi i se potrivește mașinii tale. Găsești o varietate mare de modele de baterii auto în lista de piese auto pentru orice Renault.
4. Aspect modificat al bateriei
În cazul în care observi oricare dintre semnele de mai jos, este obligatoriu să faci un drum către cel mai apropiat service:
– scurgeri lichide din baterie;
– miros neplăcut;
– carcasă umflată.
5. I-a trecut vremea
În medie, durata de viață a unei baterii auto este între trei și patru ani. Asta depinde, desigur, de modul în care este întreținută.
– dacă s-a circulat constant cu mașina, pe intervale mai lungi de timp;
– dacă nu s-au efectuat opriri și porniri dese;
– dacă nu s-au lăsat aprinse peste noapte farurile sau luminile din interior.
Spre exemplu, în cazul taxiurilor sau a mașinilor de școală de, producătorii oferă o garanție de numai șase luni pentru bateriile auto.
Nu trage de timp
În cazul în care, din diverse motive, nu poți ajunge cu mașina le service, poți încerca să o readuci la viață prin conectarea acumulatorului la un redresor timp de câteva minute. O altă variantă este să iei curent de la o altă mașină cu ajutorul cablurilor. Dacă însă găsești bateria descărcată a doua zi după ce ai efectuat una din cele doua manevre, este clar că nu mai poți trage prea mult de timp și că înlocuirea ei este inevitabilă.
Pentru a evita să fii luat prin surprindere, verifică bateria des și fii atent la semnele pe care ți le transmite acumulatorul. În cazul în care observi oricare din aceste semne, este momentul să iei în calcul varianta schimbării acumulatorului mașinii.