Inca de anul trecut s-a vorbit despre schimbari majore la Bacalaureat in ceea ce priveste calendarul desfasurarii probelor din 2019. De altfel, elevii, profesorii si parintii sunt obisnuiti ca aproape in fiecare an sa existe modificari de program sau de structura, examenul de Bacalaureat suferind modificari substantiale de-a lungul timpului.
Calendarul probelor scrise la Bac 2019 este in acest moment cunoscut oficial. Prima proba scrisa este pe data de 1 iulie, la limba si literatura romana. O zi mai tarziu se poate sustine proba la limba si literatura materna. Pe 3 iulie, elevii au in program proba obligatorie a profilului. Ultima proba scrisa, pe 4 iulie, este cea la alegere a profilului si specializarii. Urmeaza apoi corectarea lucrarilor si afisarea rezultatelor pe data de 8 iulie, in prima parte a zilei. Contestatiile se pot depune in aceeasi zi, intre orele 12:00 si 16:00. Pe 13 iulie se afiseaza rezultatele finale la Bac 2019.
Cei care vor sustine examenul Bac 2019 trebuie sa se inscrie pentru sustinerea examenului in perioada 27 – 31 mai 2019, in ultima zi din aceasta luna fiind programata si incheierea cursurilor la clasele a XII-a si a XIII-a. Elevii mai au astfel timp liber sa se pregateasca in special pentru probele scrise. Pe internet, subiectul Bac 2019 este foarte cautat, elevii accesand teste, subiecte din anii anteriori, sfaturi, dar cautand si sisteme de copiat si alte idei mai mult sau mai putin inspirate…
Calendarul Bacalaureatului 2019 in sesiunea iunie – iulie include insa si alte probe, inaintea celor scrise. Astfel, in program elevii au: evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (3-4 iunie), evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (5-6 iunie), evaluarea competentelor digitale (7, 10 si 11 iunie) si evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de criculatie internationala (12-13 iunie).
Elevii care nu reusesc sa promoveze examenul din sesiunea iunie – iulie mai au o sansa pentru a doua sesiune Bac 2019, cu inscriere in perioada 15 – 19 iulie (cu mentiunea ca pe data de 26 iulie se pot inscrie candidatii care au promovat intre timp examenele de corigente). Probele scrise in aceasta a doua sesiune sunt programate pe 21, 22, 23 si 26 august 2019.
In ceea ce priveste schimbarile la Bacalaureat pe termen mai lung, exista in prezent dezbateri si propuneri. Prin proiectul „Romania Educata”, lansat de Administratia Prezidentiala, se doreste ca cel putin 75% dintre elevi sa promoveze examenul de Bacalaureat. La fel ca in varianta Ecaterinei Andronescu, se propune un Bac teoretic (cu acces la facultate) si un Bac aplicat (numar limitat de materii si probe de ucenicie, specifice pentru filiera profesionala absolvita). Acesta din urma ofera acces la colegii cu durata de 2 ani si ulterior licenta filiera profesionala (durata 1-2 ani).
Recent, Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a afirmat ca examenul de Bacalaureat ar putea deveni unul diferentiat – o varianta nationala pentru acces la universitati si una speciala pentru liceele tehnologice, acolo unde promovarea este foarte redusa. Elevii ar avea astfel doua variante, alegand-o pe cea la care doresc sa se inscrie. In cazul in care aleg optiunea standard, nationala, pot sa aiba acces la o universitate. Daca vor sustine insa bacalaureatul tehnologic sau profesional, vor putea ajunge ulterior doar la o scoala postliceala.