Toate afacerile trebuie să realizeze diferite rapoarte financiare, cum ar fi declarațiile administrative cu privire la situația veniturilor sau a cifrei de afaceri, bilanțul etc., pentru a oferi informații despre situația financiară. De regulă, aceste informații sunt necesare pentru a putea accesa un credit, pentru a putea beneficia de investiții din partea investitorilor sau chiar și pentru angajați sau pentru diferite instituții ale statului.
Auditul financiar oferă o examinare și o evaluare imparțială a situațiilor financiare pentru a asigura că aceste rapoarte sunt prezentate corect și că respectă principiile contabile general acceptate.
Totuși, în dezvoltarea unei afaceri, resursele financiare nu sunt singurele elemente care susțin o creștere constantă a portofoliului de clienți și, implicit, a dezvoltării cifrei de afaceri
Cu mult înainte de implementarea instrumentelor financiare, este esențial să se încurajeze o cultură organizațională care să stimuleze încrederea și să ofere valoare adăugată atât pe piață, cât și în cadrul companiei. De aceea, un audit financiar de la Mazars România reprezintă mult mai mult decât o analiză a modelului sau a planului de afaceri. Asta presupune cunoașterea și înțelegerea culturii și a ecosistemului companiei auditate.
Pe lângă o examinare și o evaluare obiectivă a situațiilor financiare ale unei afaceri, și registrele financiare sunt o reprezentare corectă și exactă a tranzacțiilor declarate. De aceea, un audit financiar extern poate reprezenta descrierea proiectului sau a planului de afaceri.
Totodată, trebuie să se facă o diferență între administrarea proiectului și planificările calendaristice pentru realizarea activităților proiectului în mai multe fluxuri de lucru, pe termen scurt, mediu și lung.
Este binecunoscut faptul că valoarea pentru afacere, clienții și comunitățile mediului antreprenorial este creată îmbrățișând perspective diferite, promovând resursele umane și aducând, totodată, medii diferite, idei și specializări variate împreună.
De asemenea, pentru realizarea unui audit financiar, trebuie luate în considerare nevoile părților interesate, iar pentru aceasta, strategia trebuie adaptată la riscurile specifice identificate într-o primă analiză.
De aceea, o ofertă de audit se traduce prin investiții permanente în oameni, procese, training și în tehnologie.
De ce este necesar un audit al situațiilor financiare? Deși un audit al situațiilor financiare te poate face să te simți sub “inspecție“, procesul unui audit financiar are scopul de a asigura părțile interesate că managementul a oferit o imagine adevărată și corectă a poziției financiare a afacerii.
Acest lucru confirmă faptul că procesele financiare ale companiei sunt deasupra limitei, minimizând riscul de fraudă, și că documentele contabile nu acoperă o gestionare financiară defectuoasă.
Cu toate acestea, este, de asemenea, important să știi că auditurile situațiilor financiare pot aduce valoare afacerii prin identificarea controalelor sau proceselor care ar putea fi îmbunătățite, sporind astfel calitatea afacerii.
Dacă ai decis să angajezi un auditor, este important să înțelegi exact de ce nivel de serviciu ai nevoie.
Sursa foto: Rawpixel.com