Antrenament acasă: 4 ponturi de a vedea rezultate mai repede

Pandemia din ultimii 2 ani ne-a ţinut zile îndelungate în casă. O bună perioadă de timp, sălile de antrenament au fost închise. Chiar şi când au fost deschise, cu limitarea numărului de persoane prezente în acelaşi timp, poate ţi-a fost teamă să nu te expui. Munca în regim remote presupune mai puţine drumuri şi implicit mai puţin efort fizic. Cum reuşeşti să compensezi lipsa mişcării? Simplu: cu o rutină de antrenament în propria locuinţă. Iată câteva ponturi.

Amenajează un spaţiu dedicat

Atmosfera în care lucrezi este foarte importantă, indiferent că vorbim de efort fizic sau intelectual. Sau ambele. Nu este nevoie să locuieşti într-un palat sau să transformi mansarda ori subsolul în sală de sport. Un colţ al unei camere este suficient pentru amplasarea obiectelor necesare. Nici aici nu există un instrumentar standard. Poţi alege între o bicicletă, haltere, gantere, stepper sau un simplu covor de antrenament. Amenajarea spaţiului dedicat mişcării te ajută să intri într-o rutină. În plus, când instrumentele sunt la vedere, eşti mult mai motivat să continui programul de exerciţii fizice decât atunci când le ţii ascunse într-un dulap.

Hidratează-te

Doar pentru că nu eşti la sală nu înseamnă că hidratarea pierde din importanţă. Este esenţial pentru orice tip de efort să consumi o cantitate suficientă de apă. Dacă nu ţi-ai format un reflex din a bea un pahar de apă la câteva zeci de minute, foloseşte sticle de jumătate de litru. Astfel vei ţine cont de volumul de apă pe care îl bei într-o zi. Toată lumea ştie că efortul fizic poate duce la deshidratare. Din acest motiv este important să bei apă înainte, în timpul exerciţiilor şi mai ales după. Dacă te preocupă calitatea apei pe care o consumi, poți alege să bei apă de izvor sticlă de 8 l reutilizabilă. Încă un pont: aceste recipiente pline pot înlocui cu succes ganterele de aproximativ 10 kg!

Echipează-te corespunzător

Riscul cel mai mare atunci când faci totul de acasă este să cazi pradă tentaţiei de a rămâne în pijamale întreaga zi, indiferent că studiezi, lucrezi sau faci mişcare. Psihologii spun că gesturile simple de îmbrăcare a hainelor adecvate fiecărei activităţi influenţează starea de spirit şi de concentrare. În plus, te ajută să ai grijă de corpul şi de sănătatea ta fizică şi mintală. Sportul nu poate face excepţie de la regulă. Încă din momentul în care te echipezi, creierul percepe mesajul că intră în modul fitness. Comportă-te ca şi cum ai fi într-o sală de sport, foloseşte echipamentul potrivit exerciţiilor pe care ţi le-ai propus şi vei vedea rezultatele activităţii tale.

Foloseşte instrumente ajutătoare

Într-o sală de sport, de un real folos erau sfaturile profesionştilor aflaţi acolo ca să te ajute. Evident că acasă nu mai poţi beneficia de expertiza lor. Dar asta nu înseamnă că trebuie să-ţi asumi gestionarea unui program de antrenament, dacă nu eşti specialist în domeniu. Din fericire, tehnologia te ajută să compensezi această lipsă. În mediul online există o mulţime de programe de antrenament pentru orice nivel, unele în format video. Pe lângă acestea poţi folosi şi aplicaţii dedicate, care îţi monitorizează timpii de odihnă şi efort, precum şi exerciţiile fizice pe categorii de antrenamente: stretching, bicicletă, alergare, fitness etc. Toate aceste informaţii monitorizate automat te ajută să te hrăneşti, să te odihneşti şi să faci mişcare mai eficient.

Cel mai mare pericol al lucrului în sistem remote este sedentarismul. Pentru a nu-ţi deteriora starea de sănătate este important să stabileşti o rutină clară a activităţilor. Întrucât efortul intelectual este mai mare acasă decât la birou, toată această presiune trebuie eliberată prin exerciţii fizice. Ţine cont de ponturile de mai sus pentru a vedea rezultatele antrenamentului de acasă.