Dacă acum mulți ani oamenii rămâneau angajați la un loc de muncă pentru că nu aveau de ales, astăzi, când piața joburilor este atât de diversificată, oamenii pot alege ușor: să continue în firma ta sau să își dea demisia. Cu siguranța faptului că vor găsi repede un nou loc de muncă, multe persoane aleg să plece atunci când simt că le sunt încălcate principiile, valorile sau când nu simt că primesc respectul cuvenit. Dar pentru că, în mod cert, nu îți dorești să se întâmple la fel și în compania ta, trebuie să știi că și tu ai de ales: să fii un șef sau să fii un lider. Iar ca lider, poți lua în considerare câteva sfaturi.
5 sfaturi de urmat ca lider pentru ca angajații să se simtă bine și să rămână în firma ta
- Salariul. Primul și poate cel mai important sfat. Oamenii vor căuta întotdeauna oferta salarială cea mai bună. Așa că oferă-le angajaților tăi un salariu peste nivelul mediu. Dacă acest lucru este imposibil (poate ești la început), atunci compensează cu bonusuri lunare, trimestriale sau în funcție de performanță.
- Ascultare. Doar pentru că ești liderul companiei nu înseamnă că trebuie să ai întotdeauna dreptate. Nevoia de a fi ascultați este printre cele mai importante nevoi umane. Nesatisfăcută, aceasta aduce drept consecință ruptura relațiilor sociale. Și, specific în acest caz, demisia. Ascultă angajatul atunci când are o problemă, ia-i în considerare punctul de vedere și dă-ți silința să soluționezi problema. Dar accentul, aici, este pus pe „ascultă”.
- Cadouri. Respectul și aprecierea este ceea ce leagă oamenii între ei. A-ți arăta aprecierea și respectul față de angajații tăi îți va aduce și ție mult respect. Poți face acest lucru oferindu-le cadouri. Cu ocazia sărbătorilor sau celebrării unei performanțe, un coș cadou de la Boutique Cadeaux este binevenit. Pe site-ul lor găsești produse pentru toate gusturile. Mai mult, poți completa cadoul cu aprecieri verbale, recunoștință, laude. Vei observa destul de repede creșterea performanțelor.
- Feedback. Oferă-l cât poți de des. Oamenii își doresc să fie văzuți. Atât ei, cât și munca lor. Prin oferirea de feedback poți să faci acest lucru. Nu uita, însă, că nu există feedback negativ. Doar pozitiv și constructiv. Așa că orice ai avea de spus despre îmbunătățirea activității unui angajat, spune-o sub o formă constructivă, nu critică.
- Investiție. Investește atât în companie, dar mai ales în angajați. Fiecare persoană merită să i se acorde o șansă să dovedească ceea ce știe. De aceea este bine să creezi oportunități de dezvoltare personală și profesională pentru angajați: webinarii, workshop-uri, cursuri de formare etc.
În concluzie, dacă îți dorești să te bucuri (atât tu, cât și compania ta) cât mai mult timp de performanțele angajaților tăi, ai grjiă de ei. Cum? În toate felurile enumerate mai sus. Oamenii simt când o persoană urmărește doar banii și profitul. Așadar, fii un lider care urmărește bunăstarea angajaților tăi pentru ca, în final, munca lor să îți aducă rezultatele mult dorite.
Sursa foto: freepik.com