Parfumat, neutru, hidratant, igienizant, cu ambalaj practic, cu aspect vintage sau minimalist – alegerea sapunului lichid nu este usoara, deoarece trebuie să atingă toate gusturile, iar nevoile diferite ale pielii trebuie să fie satisfacute, alături de o igienizare perfectă. Fie că alegem un sapun lichid sau spumă, trebuie să ținem cont de multe aspecte înainte de a cumpără un produs.
Este esențial ca formula produsului ales să respecte PH-ul pielii, pentru a nu risca să o usuce prea mult sau să modifice echilibrul delicat al hidrolipidelor. Apoi, foarte importante sunt ingredientele din formulă: produse nutritive și hidratante (cu ingrediente precum ulei de argan sau extract de Aloe), produse emoliente și reechilibrante (cu ingrediente precum lapte sau ovăz), produse răcoritoare și igienizante (cu ceai verde, vitamine și fructe sau cu un agent antibacterian).
Ce este esențial de reținut, este că indiferent de măsurile alese pentru păstrarea igienei și a sănătății, una dintre cele mai importante reguli de igienă este și cea mai simplă: spălarea mâinilor cu săpun, indiferent de tipul lui, care este singura soluție care distruge complet bacteriile și virușii.
S-a demonstrat ca săpunul lichid sau spumă permite o reducere semnificativă a impactului asupra mediului printr-o combinație dintre economia de apă și un impact chimic mai mic, în comparație cu săpunurile tradiționale. Sapunurile spumă și cele lichide din gamele profesionale, precum săpunul Tork, acoperă o mai mare suprafață a mâinii per doza, oferind o spălare mai eficientă. Utilizarea cantității optime de săpun lichid sau spumă este necesară pentru a păstra mâinile curate, făra bacterii.
Mâna unei persoane obișnuite poate transporta milioane de bacterii, dintre care unele se găsesc în mod natural pe corpul, iar altele sunt agenți patogeni (altfel cunoscuți ca „germeni”). De asemenea, unele bacterii sau virusuri pot fi inofensive pentru o persoană, dar pot provoca boli altora. Din aceste motive, nu putem ști niciodata pe deplin ce germeni purtăm și ce impact pot avea asupra celor din jur.
Astfel, spălarea corectă a mâinilor este vitală pentru prevenirea răspândirii germenilor la locul de munca, dar și acasa. Organizația Mondială a Sănătății are instrucțiuni detaliate despre cum se efectuează corect spălarea mâinilor timp, într-un timp de cel puțin 20 de secunde. Dar dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, folosirea unui dezinfectant de mâini, care să conțină cel puțin 60% alcool, poate ajuta. Prin urmare, prioritatea este dată în întregime săpunului. Gelul dezinfectant rămâne eficient, dar trebuie rezervat pentru situațiile în care este imposibil să ai acces la robinet și sapun.
Dacă folosești și săpunuri de calitate, profesionale, igiena va fi 100% realizată în siguranță. Nu este nevoie decât de puțină responsabilitate și atenție.
Grija pentru sănătatea noastră și a celor din jurul nostru trebuie să primeze. De aceea, pe lângă măsura spălării mâinilor și igienizării cu dezinfectant, este indicat să se folosească măști de protecție pentru spațiile interioare și zone aglomerate. În plus, suprafețele cu care intrăm în contact în mod constant, acasă sau la birou, ar trebui igienizate constant, folosind soluții și dezinfectanți profesionali de suprafețe.