Soarecii si sobolanii sunt o specie de rozatoare extrem de daunatoare, care se adapteaza oricarui climat, cu atat mai mult daca exista resturi menajere si spatii intunecate. Se regasesc cu preponderenta in ghenele de gunoi, in canalizari, in locuinte, in depozite de materiale si hartie, si chiar in silozuri, pentru ca se hranesc cu cereale.
Rareori ataca omul, dar sunt dese cazurile de animale de companie muscate de rozatoare, fiind un real pericol, deoarece pot transmite boli grave, dintre care: leptospiroza sau febra tifoida, toxinfectii alimentare, etc. Mai mult, lor le place sa “rontaie” lemnul si cablurile electrice ale caselor sau ale masinilor.
Care este mediul propice de inmultire al rozatoarelor?
Orice lor uscat si intunecat este perfect pentru ei. Acolo isi creeaza cuiburi si se inmultesc necontrolat, fapt care poate duce la o infestare serioasa cu rozatoare. Le plac tavanele, podelele, spatiile de depozitare cum ar fi camara, depozitele textile sau de hartie si silozurile, unde au mancare pe saturate.
Cum stii ca te lupti cu o invazie de rozatoare?
Rozatoarele sunt mult mai active noaptea si se inmultesc mai mult in apropierea toamnei. Poti afla daca ai o infestare cu rozatoare, prin urmatoarele semne:
- Fecale aparute in locuri in care nu ar trebui sa existe;
- Resturi lasate dupa ce au rontait;
- Ambalaje rupte;
- Urme pe legume si fructe;
- Cabluri ale instalatiilor electrice rupte;
- Gropi de pamant in apropierea gospodariei.
Cum scapi de rozatoare?
Fie apelezi la o companie de deratizare Constanta, fie incerci inainte mai multe solutii, printre care:
Raticide
Sunt disponibile in magazinele de constructii si bricolaj si sunt extrem de usor de folosit. Acestea au un efect rapid pentru ca ele contin si anticuagulante, care provoaca moartea lor. Odata ce au fost ingerate. Trebuie folosite responsabil, mai ales daca sunt copii si animale de companie. Problema este ca desi ingereaza substanta, nu mor imediat, ci se ascund in locuri greu accesibile, lucru care poate provoca mirosuri extrem de neplacute.
Capcane
Sunt eficiente daca sunt plasate in locuri vizitate de rozatoare. Fie folosesc raticide sub forma de boabe sau pasta, fie o momeala. Ca sa isi faca treaba trebuie sa fie puse cat mai multe, in locuri unde misuna rozatoarele.
Placi adezive pentru rozatoare
Folosesc un lipici special, pe care se pot pune momeli sau un raticid. Cand sobolanul incearca sa ia momeala, acesta ramane blocat, din cauza lipiciului.
Pisica
Pisica este cel mai folosit animal pentru prinderea rozatoarelor. Ii place la nebunie sa ii vaneze, apoi sa se joace cu ei. Daca ai vazut o rozatoare, ia pisica si pune-o in acea camera, dandu-i putina mancare in cateva zile, pentru a o motiva sa isi gaseasca singura hrana.
Deratizarea
Daca ai incercat deja solutiile de mai sus si nu au dat roade, este timpul sa optezi pentru serviciile profesionale DDD ( dezinsectie, dezinfectie si deratizare ). Specialistii vor face o analiza a spatiului, dupa care vor veni cu cele mai bune metode de eliminare a problemei. De cele mai multe ori, se apeleaza la fumigene si momeli sau la capcane.