– ONG-urile de la ONU și liderii religioși solicită rectificarea privind opresiunea religiei și încălcarea drepturilor omului
Pe măsură ce epidemia COVID-19, care a început în noiembrie 2019, făcând întreaga lume să fie într-o frică și teroare, a intrat în cel de-al doilea val, infecțiile răspândite au dus la un set de daune secundare de discriminare a pacienților confirmați în funcție de regiune, rasă umană și de religia lor.
Atunci când un număr mare de membri din Shincheonji Biserica lui Isus din zona metropolitană Daegu a fost infectat în stadiul incipient al valului coronavirusului, guvernul coreean și mass-media au atras atenția asupra Bisericii Shincheonji drept principalul vinovat din spatele acestei pandemii și i-au făcut responsabili prin arestarea punitivă și investigație.
În februarie, guvernul a solicitat Bisericii Shincheonji să prezinte lista și informațiile personale ale membrilor săi, indiferent dacă erau cazuri confirmate de COVID-19. Chiar dacă autoritățile susțin că acțiunea lor a fost de a preveni infecția ulterioară, aceasta a dus la o serie de încălcări ale drepturilor omului, cum ar fi părăsirea forțată de la locul de muncă și încălcarea legii privind protecția informațiilor personale atunci când informațiile personale au fost dezvăluite.
Pe 30 iunie, la cel de-al 44-lea Consiliu al Drepturilor Omului ONU care s-a desfășurat la biroul de la Geneva, Michelle Bachelet, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, a făcut referire la răspunsul guvernului coreean față de COVID-19 și la permiterea lor de testare anonimă. „Încurajez luarea în considerare și adoptarea rapidă a unei legi cuprinzătoare împotriva discriminării, bazându-se pe lecțiile învățate din răspunsul său la pandemie.”
Acest lucru a fost pentru a sublinia un tratamet discriminatoriu față de încălcarea drepturilor omului care a avut loc în faza de răspuns al Coreei la pandemie, întrucât problemele legate de drepturile omului rezultate în urma COVID-19 au devenit mai grave în fiecare țară.
Dl Petre Lăzăroiu, fostul judecător al Curții Constituționale a României a afirmat că „Când guvernul încearcă să desființeze această organizație, de fapt încalcă în picioare și libertatea asocierii și libertarea de exprimare. Este total greșit să dai vina pe un segment de popilație pentru ce se întamplă în jurul tău. Nici măcar în Coreea nu pot să îmi imaginez că poate un guvern să desfiinteze o organizație , ci numai justitia poate să desfiinteze o organizație, printr-o hotărâre oferită de un judecator. În constituția României este mentionat că o organizație, un partid nu poate fi desființată decât dacă luptă împotriva drepturilor oamenilor, adică dacă nu recunoaște drepturile minorităților. ”
În articolul ei intitulat „Discriminarea religioasă împiedică răspunsul covid-19” postat în revista medicală britanică BMJ, jurnalista independentă Sonia Sarkar citează cuvintele lui Michael Kugelman, director adjunct al Programului Asia la Centrul Wilson, un institut cu sediul în SUA. El a spus:
Referințe:
[44th Human Rights Council, High Commissioner Michelle Bachelet’s Speech]
https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=26015&LangID=E
[“Religious discrimination is hindering the covid-19 response”, Sonia Sarkar]
https://www.bmj.com/content/369/bmj.m2280