Fie că plouă și e vreme urâtă, fie că sunt bolnăviori, se întâmplă uneori să fim nevoiți să îi ținem pe cei mici în casă. Toți părinții știu că cei mici debordează de energie, dar și că se plictisesc repede, iar statul în casă nu este atât de ușor pe cât sună.
Iată o gamă de activități de interior care să poată ține copiii ocupați pentru câteva ore bune, și care să-i și ajute să își consume energia:
1.Gătiți ceva bun împreună
Copiilor, mai ales celor de 4 – 6 ani, le place foarte mult să participe activ la pregătirea mâncărurilor. Dacă mai pregătiți și ceva pe gustul lor, sigur vor fi încântați. Printre cele mai simple, dar și distractive rețete sunt brioșele și, evident pizza. Copiii se pot implica fiecare în parte de a-și pregăti o pizza pe gustul lui, cu un toping pe care îl așează singur pe aluat așa cum dorește. Brioșele sunt și ele printre cele preferate de copii. Coaceți brioșele după rețeta preferată de cei mici, și decorați-le împreună. Activitățile de acest fel, nu îi țin doar ocupați pe cei mici, ci le și dezvoltă creativitatea, și capacitatea de a lua decizii.
2.LEGO DUPLO
Seturile LEGO DUPLO au fost lansate pe piață în 1969, și sunt de atunci unele dintre cele mai căutate și apreciate jucării. Seturile LEGO DUPLO, pe care le găsiți și la Altex.ro sunt foarte variate, includ căsuțe de tot felul, cafenele, mașinuțe, trenulețe, și animăluțe, și îi pot ține pe cei mici concentrați la joacă destul de mult timp. Jocurile LEGO au fost gândite și create astfel încât să îi ajute pe cei mici să își dezvolte motricitatea fină, coordonarea mână-ochi, gândirea analitică, îi ajută să deprindă capacități de rezolvare a problemelor, și cultivă răbdarea. În plus îi ajută pe cei mici și la dezvoltarea relațiilor interpesonale atunci când la joacă participă mai mulți copii.
3.Citiți împreună
Abilitățile și plăcerea de a citi ale unui copil pot fi decisive pentru succesul lor la școală, în dezvoltarea carierei dar și în viața de zi cu zi. Citindu-le celor mici, contribuim în mod direct la cultivarea plăcerii de a citi, abilităților lingvistice, și succesului academic. În plus, timpul petrecut împreună ajută la formarea unei legaturi emoționale strânse, la dezvoltarea cognitivă, stimularea capacității de concentrare, a imaginației și creativității. Dacă citiți împreună o carte ușoară și faceți și interpretări de rol, puteți crea un moment de neuitat.
4.Construiți un cort în camera celor mici
Cele mai multe persoane adulte vă pot spune cu mâna pe inimă că unele dintre cele mai frumoase jocuri din copilărie implicau construirea unui cort din pături și perne în casă. Copiii își pot da frâu liber imaginației și să simtă ca la munte, la o margine de pădure, sau că sunt într-o expediție. Atmosfera din cort le poate da copiilor un sentiment de mister și aventură, și îi poate ajuta să se relaxeze și să se joace în voie.
5.Proiecte de lucru manual
Pentru preșcolari, proiectele de lucru manual ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine, aceștia pot învăța într-un mod distractiv să numere și să citească, să recunoască forme și culori, să își dezvolte capacitatea de a recunoaște tipare și urmare a unor instrucțiuni.În cazul elevilor de școală primară, proiectele de lucru manual îi poate ajuta să își dezvolte gândirea analitică și răbdarea.
Așadar, zilele petrecute în casă pot avea o valoare extraordinară atât pentru dezvoltarea intelectuală a celor mici, dar și pentru formarea unei legături mai strânse între părinți și copii.
Sursa foto: Unsplash