Pavarea curtii sau aleilor din jurul casei este importanta pentru a permite accesul si circulatia persoanelor. Printre cele mai importante tehnologii folosite pentru a rezolva aceasta cerinta se numara si betonul amprentat.
Ce este betonul amprentat?
Este o tehnologie inventata in urma cu peste 20 de ani in America si care a ajuns si in Romania acum aproximativ 15 ani. Betonul amprentat este diferit de betonul simplu prin rezistenta crescuta (datorita retetei de beton folosita) dar si prin estetica deosebita. Acest pavaj din beton continuu monolit poate imita cu succes peste 20 de materiale, printre care enumeram: lemnul, caramida, piatra iregulara, piatra de munte, piatra continua sau granit, piatra naturala si altele.
Beneficii si dezavantaje
Acest pavaj din beton amprentat are o durata de viata destul de mare daca este intretinut corect. In lunga noastra cautare am descoperit proiecte din beton amprentat care rezista si azi, chiar daca au fost executate de peste 10 ani. Mentinerea acestuia implica: aplicarea lacurilor de protectia anual sau cand se observa lipsa acestuia de pe suprafata. De asemenea, persoanele care au folosit beton amprentat pentru pavarea suprafetelor sustin ca nu au folosit sare sau alte materiale si substante care ar putea distruge suprafata din beton.
Ca orice alt tip de pavaj sau material, betonul amprentat are si dezavantaje, nu doar beneficii. De exemplu, betonul amprentat nu este recomandat pentru traficul greu (preponderent autoturisme) pentru ca i se va distruge rapid suprafata formata din colorantul intaritor, dar este perfect pentru terase, aleile din curte (chiar si auto) sau trotuare.
Pretul unui beton amprentat in Bucuresti este, de exemplu, in jur de 100-120 RON pe metru patrat, asta include materialele necesare executiei tehnologiei, dar si betonul crud (in grosime de 10cm), precum si mana de lucru. De obicei, terasamentul si alte lucrari auxiliare se taxeaza aparte.
De ce se practica in Romania preturile mici pentru beton amprentat?
Este o practica din ce in ce mai intalnita ceea ce a dus la scaderea calitatii si la cresterea numarului de reclamatii la aceasta tehnologie. Ca orice alt tip de proiect, o pavare cu beton amprentat nu va rezista mult timp daca nu are un terasament stabil, daca se toarna o sapa mai mica de 10 cm sau daca nu sunt aplicate materialele in mod regulamentar.
Deci, atentie atunci cand planuiti sa executati un proiect in beton amprentat cu o anumita echipa! Puneti-va intrebari atunci cand veti intalni preturi care par sub limita minima a pietei. Va recomandam sa intrebati orice firma executanta urmatoarele: ce materiale folositi; ce grosime va avea sapa; ce fel de plasa/armatura va fi utilizata; cum executati rosturile de dilatatie; pregatiti terenul inainte de turnarea betonului;.
Cautati un profesionist in beton amprentat? Executati lucrari trainice si rezistente. Nu ganditi pe termen scurt! In mod normal, un pret foarte mic denota lipsa de experienta, lipsa de cunoastere, neseriozitate. Persoanele competente ofera un pret sustenabil pentru a putea sa-si asume raspunderea pentru proiectul executat.
Asa ca, atunci cand veti mai auzi ca betonul amprentat este o solutie proasta, corectati-l spunand ca ‘depinde’. Solutia este folosita in toata lumea si este demonstrat ca aceasta este durabila si stabila. Cei care au adus acest val de critici negative asupra acestuia sunt ‘meseriasii’ care au fost grabiti, fara raspundere sau experienta.