Top 5 mituri despre implantul dentar

Implantul dentar este cea mai eficientă soluție pentru înlocuirea unui dinte pierdut. Intervenția nu are doar rol estetic, ci și practic, pentru că un dinte lipsă poate să afecteze masticația și chiar sănătatea dinților vecini. Un implant dentar este un dinte artificial, care se fixează în maxilar sau în mandibulă cu un șurub special.

În prezent, implantul dentar a devenit mult mai accesibil ca preț, iar tehnologia de ultimă generație asigură rezultate foarte bune, pe termen lung, fără disconfort sau riscuri pentru pacient. Cu toate acestea, circulă încă numeroase mituri despre implant, pe care le poți citi în continuare, alături de informațiile corecte, care lămuresc subiectul.

1. Procedura este foarte dureroasă

Cel mai răspândit mit prezintă procedură de inserare a implantului în os ca fiind una dureroasă, greu de suportat de către pacient. Nimic mai greșit! În prezent, fixarea implantului este posibilă printr-o procedură minim invazivă, iar anestezia locală sau sedarea vor elimina orice durere. Astfel, pacientul va simți în timpul intervenției doar un mic disconfort, sub forma unei senzații de presiune.

2. Tratamentul se întinde pe o durată mare de timp

În realitate, dacă este nevoie de un singur implant, atunci inserarea rădăcinii artificiale durează cel mult 30 de minute. Desigur, timpul crește dacă sunt necesare mai multe implanturi. Datorită noilor tehnologii, este posibil ca, într-o singură ședință de tratament, să fie extras dintele bolnav, inserat implantul și montată o coroană provizorie. În acest fel, pacientul va obține un implant în timp record!

3. Implantul dentar costă foarte mult

În prezent, implanturile dentare au devenit mai accesibile ca preț, comparativ cu anii trecuți. Pe termen lung, această soluție este mult mai avantajoasă ca folosirea unei punți dentare, pentru că aceasta din urmă presupune șlefuirea a doi dinți vecini, intervenție care poate duce la devitalizarea lor. Un implant dentar nu afectează însă deloc dinții învecinați, iar aspectul rezultat este unul natural, astfel încât va fi imposibil de observat care este dintele artificial.

4. Dinții implantați sunt greu de întreținut

Dacă este inserat corect, un dinte artificial nu necesită proceduri speciale de întreținere. Tot ce trebuie să facă pacientul este să se spele corect pe dinți, de două ori pe zi, să folosească apă de gură și ață dentară, iar o dată la 6 luni să meargă la un control stomatologic, pentru o igienizare profesională.

5. Implanturile creează disconfort

Un implant inserat corect se va simți la fel ca un dinte natural, prin urmare nu are cum să creeze vreun disconfort pacientului, cum se întâmplă în cazul folosirii unei proteze. În plus, această intervenție oferă cele mai bune rezultate, pentru că dantura va arăta natural, iar vorbirea și masticația nu vor mai avea de suferit, cum se întâmplă în lipsa unui dinte.

În concluzie, dacă ai nevoie de un implant dentar, poți să apelezi cu încredere la această procedură, pentru că miturile prezentate mai sus nu au o bază reală!