Motive pentru care nu poți scăpa de mâncărimile de piele

Te confrunți cu senzația neplăcută provocată de mâncărimile de piele? Inițial ai crezut că este vorba despre o problemă temporară, dar odată cu trecerea timpului, ți-ai dat seama că mâncărimile persistă și, odată cu ele, și senzația puternică de disconfort? 

Într-adevăr, unele mâncărimi de piele sunt trecătoare și nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare: chiar și înțepătura unui țânțar poate provoca mâncărimi la nivelul pielii. 

Totuși, în cazurile mai grave, pruritul (termenul medical care se folosește pentru mâncărimea cutanată) se poate transforma într-o adevărată problemă, a cărei intensitate crește mai ales în timpul nopții. 

Cauzele mâncărimilor de piele sunt numeroase, dar printre cele frecvent întâlnite se numără:

Pielea uscată (xeroza cutanată)

Pielea uscată, cunoscută și sub denumirea de xeroză cutanată, este, fără doar și poate, principala cauză a mâncărimilor de piele intense. Apariția crăpăturilor, senzația de piele care „strânge”, înroșirea pielii, dar și mâncărimile cutanate sunt cele mai importante semne care indică prezența xerozei cutanată. Cum zonele corpului afectate de xeroza cutanată sunt mâinile, picioarele și fața, senzația de mâncărime apare la nivelul acestora. 

Totuși, atunci când pielea uscată este îngrijită în mod corespunzător, pruritul poate fi ținut sub control. 

Arsurile solare 

După cum bine știi, expunerea îndelungată la razele soarelui poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății. Durerea provocată de arsurile solare este una dintre cel mai des întâlnite, aceasta fiind însoțită, de cele mai multe ori, și de mâncărimi cutanate. 

Pentru a preveni apariția arsurilor solare și, implicit, a mâncărimilor de piele, asigură-te că limitezi expunerea la razele soarelui și că respecți toate măsurile de protecție (alegerea unui interval orar adecvat, folosirea cremei cu protecție solară etc.)

Psoriazisul

Psoriazisul este una dintre cauzele cronice ale inflamației pielii, care se manifestă de obicei și prin mâncărimi cutanate Printre simptomele celor mai multor forme de psoriazis se numără înroșirea, crăparea și sângerarea anumitor zone ale pielii (de pe coate, genunchi, scalp, brațe, picioare).

Dermatita atopică

Dermatita atopică (sau eczema) este o afecțiune cronică, ale cărei simptome principale sunt înroșirea pielii și mâncărimile cutanate. De obicei, dermatita apare în perioada copilăriei, sub forma unei erupții însoțite de o puternică senzație de mâncărime. 

Sarcina

Femeile însărcinate care sunt predispuse din punct de vedere genetic la bolile alergice se confruntă adesea cu dermatita atopică. Aceasta, așa cum am menționat anterior, se manifestă prin uscarea pielii (în zone precum față, gât, genunchi etc.) și prin mâncărimi cutanate. 

Totodată, este important de reținut faptul că mâncărimile pot avea și cauze organice (dezechilibre sangvine, hipertiroidism ș.a.)