Pentru majoritatea oamenilor mașina reprezintă a doua casă, fiindcă petrec zilnic ore bune la volan, în traficul urban sau pe drumuri lungi între localități. De aceea este important modul în care trebuie întreținut un automobil, ca să-și mențină cât mai multă vreme performanțele în utilizare, să ofere siguranță și să aibă un aspect plăcut.
Iată care sunt cele mai importante 6 recomandări pentru un autoturism bine îngrijit, în orice anotimp:
1. Urmează un program strict de mentenanță auto
Dacă vrei să ai un autoturism îngrijit, care să funcționeze bine cât mai mult timp, nu neglija reviziile și controalele periodice la service-ul auto, pentru că o astfel de omisiune te poate costa scump, atât ca bani, cât și ca siguranță în trafic. Urmează cu strictețe intervalele specificate pe documentele mașinii și asigură-te că ITP-ul este valabil înainte de a porni la drum cu mașina.
2. Respectă sezonalitatea și controlează periodic anvelopele
Roțile sunt foarte importante, deoarece asigură calea de rulare și stabilitatea în timpul mersului cu mașina. Respectă sezonalitatea și echipează autoturismul cu anvelope de iarnă, respectiv de vară. Controlează periodic presiunea în roți, alinierea, rotirea, echilibrarea și gradul de uzură la anvelope.
Achiziționează echipamente de calitate, doar de la dealeri autorizați, de exemplu jante tablă la Anvelocors, ca să te asiguri că mașina ta rulează în cele mai bune condiții.
3. Verifică bateria mașinii
Măsoară periodic tensiunea de încărcare, iar dacă observi o descărcare sub nivelul funcțional, trebuie să încarci urgent bateria. Reține că pe timp de vară bateria durează mai puțin și se corodează mai repede. Așa că ai grijă să cureți în mod regulat bornele și suprafața bateriei.
4. Verifică lichidele care asigură funcționarea autoturismului
Un automobil îngrijit este în primul rând funcțional la parametrii necesari, iar pentru acest lucru, trebuie să verifici uleiul de motor, uleiul de servodirecție și lichidul de frână. În funcție de sezonalitate, verifică lichidul de parbriz, antigelul, lichidul de răcire. Dacă prezintă niveluri scăzute, completează până la nivelul indicat și asigură-te că nu există scurgeri sau găuri în zonele respective. Verifică la fiecare revizie nivelul de ulei din sistemul de transmisie, cutia de viteze și reductoare.
5. Înlocuiește periodic filtrele de ulei și de aer
Pentru întreținerea corespunzătoare a automobilului sunt necesare schimbarea filtrelor de ulei, care reprezintă un element important în prevenirea uzurii motorului și schimbarea filtrelor de aer. Aceste echipamente trebuie să fie întotdeauna curate, ca să asigure protecție în medii poluate, cu suspensii grele în aerul aspirat.
6. Păstrează mașina curată
Spală și curăță mașina la intervale regulate, nu doar pentru un aspect îngrijit și un interior curat, ci mai mai ales pentru protejarea caroseriei, care se va deteriora mai repede și va rugini mai ușor în lipsa unei întrețineri corespunzătoare. Nu uita că, pe lângă spălarea exterioară, trebuie să cureți pardoselile și tapițeria, să aspiri interiorul motorului și să aplici ceară pe caroserie de două ori pe an. Apelează la detailing auto, ca să păstrezi mașina curată și sigură cât mai multă vreme.