Ai decis să-ți duci afacerea pe bursă și ești în căutarea unui broker bun, care să te ajute să faci investiții înțelepte. La prima vedere, mesajele celor care îți promit că vei face un profit mare într-un timp scurt sau ale celor care îți garantează că îți poți dubla sau chiar tripla banii par tentante, însă, în realitate, această abordare nu este tocmai cea mai potrivită.
Cum îți alegi, așadar, un broker de încredere pentru investiții la Bursă? Află în continuare care sunt principalele criterii de care orice investitor ar trebui să țină cont când alege brokerul cu care va colabora.
Reputație
Iar prin „reputație” ne referim la credibilitate și la poziția pe care a reușit s-o ocupe pe piață. Cum poți verifica aceste lucruri? În primul rând, ar trebui să te asiguri că brokerul ale cărui servicii ți-au atras atenția este reglementat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Totodată, asigură-te că brokerul deține un număr de licență oferit de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare.
În al doilea rând, ai putea să faci cercetări pe rețelele de socializare și să analizezi recenziile primite de la persoanele care au colaborat cu respectivul broker. Ba chiar poți obține informații relevante de la cunoștințele despre care știi că au colaborat cu brokerul respectiv. Acestora din urmă le poți adresa o serie de întrebări ale căror răspunsuri te-ar ajuta să decizi dacă brokerul pe care îl analizezi este cu adevărat potrivit pentru tine.
Cunoștințe temeinice
Și, desigur, cunoștințe despre instrumentele financiare folosite la ora actuală pe piața de capital, pentru că acestea îți oferă acces la numeroase oportunități de investiții. Totodată, este important ca brokerul să îți explice, încă de la început, cum funcționează astfel de instrumente, astfel încât să poți lua decizii în cunoștință de cauză.
Lista de servicii puse la dispoziție
Când spunem „servicii”, ne referim mai ales la instrumentele financiare pe care brokerul ți le pune la dispoziție (acțiuni, obligațiuni, opțiuni etc.) Asigură-te că lista cu instrumentele financiare corespunde nevoilor și așteptărilor tale.
„Educarea” financiară a investitorilor
Un broker bun va încerca tot timpul să le ofere clienților informații relevante despre piața de capital, despre instrumentele financiare folosite pe piața de capital, dar și despre gradul riscului pe care le pot presupune unele investiții.
În acest sens, el îți oferă acces la diferite materiale scrise sau audio-video, pentru ca tu să te familiarizezi cu ceea ce presupune piața de capital și, până la urmă, pentru a acționa pe baza unei documentări riguroase făcute în prealabil.
De asemenea, acordă atenție maximă unor aspecte precum:
- comisioane de tranzacționare
- modalități de transfer al banilor
- platformă de tranzacționare
În final, îți recomandăm să analizezi site-ul celor de la Goldring – intermediarul companiilor la Bursa de Valori București, o societate cu reputație pe piața de capital. S-ar putea să fie ceea ce cauți!