Fără ITP mașina ta nu poate circula pe drumurile publice, atât este de simplu. ITP-ul sau inspecția tehnică periodică este o verificare prin care inginerii auto se asigura că mașina este în stare tehnică perfectă de funcționare și nu prezinți astfel un risc major pentru ceilalți participanți la trafic.
Potrivit legii, la fiecare inspecție periodică mașinile trec sau nu de verificare în funcție de cât de grave sunt problemele tehnice ale autoturismului. În cazul defecțiunilor minore, legea spune că vei putea trece de ITP. Dacă însă se constată defecțiuni majore, va trebui să le remediezi și să revii în service pentru ITP. Mai departe vom trece în revista cele mai importante detalii legate de ITP, inclusiv prețul și actele necesare.
Ce e important de știut despre ITP?
Pentru mașinile cu vechime mai mare de 12 ani, ITP-ul este valabil doar 1 an.
În ce privește numărul de locuri, autovehiculele cu mai puțîn de 8 locuri trebuie verificate la fiecare 2 ani, în vreme ce mașinile destinate transportului de persoane în regim de taxi și cele cu mai mult de 8 locuri au ITP-ul valabil timp de 6 luni.
Care sunt actele necesare pentru ITP in 2020?
Pentru anul 2020, lista de acte necesare pentru efectuarea ITP este destul de restrânsă, și constă în următoarele:
- Certificat de înmatriculare al autovehiculului (talon) în original. În cazuri speciale, poți prezența autorizația provizorie de circulație.
- Actul de identitate în original.
- Polița RCA (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) în original, valabilă la dată inspecției.
- Cartea de identitate a mașinii (CIV) în original, securizată de RAR.
În cazul în care mașina este deținută de o societate de leasing, se acceptă o copie după cartea de identitate ștampilată de proprietar, cu mențiunea „conform cu originalul”.
Odată ce ai completat dosarul cu acte, este normal să te întrebi cât trebuie să plătești pentru ITP. Bineînțeles, prețul pentru efectuarea inspecției periodice variază în funcție de service-ul ales și de tipul autovehiculului. Astfel, pentru un autoturism pe benzină, prețul mediu se ridică la aproximativ 120 de lei, în vreme ce proprietarii de mașini diesel trebuie să scoată din buzunar cel puțîn 150 de lei. Același preț vei plăti și dacă deții un microbuz sau un autoturism 4×4. ITP-ul pentru motociclete sau mopede costă între 80 și 100 de lei.
La final te sfătuim să pregătești mașina pentru ITP. Să o duci înainte la un service unde poți verifica eventualele defecte și le poți remedia din timp. Pentru mai multe sfaturi utile poți accesa și dailydriven, unde vei gasi mii de articole utile despre reparații, review-uri scrise de jurnaliști și chiar review-uri de la posesori.