Diabet: care sunt cauzele și câte tipuri există

Specialiștii numesc, deja, diabetul „Boala secolului 21“, în prima decadă a acestui secol, numărul persoanelor cu diabet crescând de la 171 de milioane, la sfârșitul anului 2000, la 347 de milioane în 2011.

Numărul diabeticilor a continuat să crească și în anii următori, iar previziunile OMS sunt că, în anul 2030, s-ar putea ajunge la un număr dublu de pacienți decât cel existent la ora actuală.

 

Din ce cauză apare diabetul

Diabetul apare atunci când organismul nu mai produce suficientă insulină – un hormon secretat de pancreas, care ajută la asimilarea glucozei în celule. În acest fel, glucoza se asimilează în sânge și celulele sunt private de principala sursă de energie. Când cantitatea de glucoză acumulată depășește limitele normale, apare diabetul.

Cauzele pentru care pancreasul nu mai produce suficientă insulină sau chiar să nu mai produce deloc sunt multiple și țin, în mod special, de stilul de viață și de alimentație. Există, însă, mai multe tipuri de diabet, fiecare fiind generat de anumite cauze pe care le vom prezenta în cele ce urmează.

Tipurile de diabet

Există trei tipuri de diabet, iar cel mai răspândit este diabetul zaharat de tip II, prezent la majoritatea persoanelor diagnosticate cu această afecțiune

Diabetul de tip I

Se mai numește diabet juvenil sau diabet insulino-dependent și se întâlnește, de obicei, la persoanele tinere, cu vârsta până în 35 de ani. Cauzele care duc la apariția acestei forme de diabet pot fi infecțiile virale de la vârste fragede sau anumiți factori nutriționali care duc la distrugerea celulelor pancreatice (sursa insulinei). 

De asemenea, și predispoziția genetică este un factor important în apariția diabetului de tip I, boală de care suferă 10% dintre diabetici și care necesită tratament și monitorizare pe tot parcursul vieții.

Diabetul de tip II

Este cea mai răspândită formă de diabet, iar apariția sa este determinată, în mod special, de stilul de viață și de alimentație. Sedentarismul și creșterea în greutate sunt principalele cauze, aspecte care explică de ce această formă de diabet este atât de răspândită și numărul cazurilor noi este într-o continuă creștere. 

Persoanele supraponderale și obeze sunt cele mai predispuse la diabetul de tip II, întrucât, mușchii, țesuturile și ficatul nu mai mai utilizează insulina corespunzător și, astfel, se ajunge la creșterea glicemiei. 

Mai multă mișcare și o alimentație echilibrată constituie o rețetă sigură pentru a preveni apariția diabetului de tip II.

Diabetul gestațional

După cum îi spune și numele, această formă poate apărea în perioada sarcinii, pe fondul transformărilor care apar în organism, însă, dispare, în cele mai multe cazuri, după naștere. Femeile care au suferit de diabet gestațional trebuie, totuși, să fie foarte atente la stilul de viață și la alimentație, pentru că sunt mai predispuse la a dezvolta diabet de tip II.

Diabetul este o boală incurabilă, care, odată diagnosticată, necesită monitorizare pentru tot restul vieții. Pacienții trebuie să își măsoare și să își țină, permanent, sub control glicemia, să țină legătura cu un medic diabetolog și să fie foarte atenți la alimentație. Din fericire, dacă ai fost diagnosticat cu diabet, în oferta farmaciilor găsești o gamă variată de produse pentru diabetici. Acestea te ajută să ai o alimentație echilibrată, perfect adaptată afecțiunii de care suferi. Înainte de a le folosi, nu uita să te sfătuiești cu medicul!