Parodontoza este una dintre cele mai grave și mai des întâlnite boli ale dinților, iar “popularitatea sa” este alimentată de unul dintre cele mai păcătoase mituri posibile – acela că apare doar la persoanele în vârstă. DIn păcate, parodontoza nu are vârstă.
Ce este parodontoza și cum o poți preveni, afli din rândurile de mai jos.
“Parodontoza mai este numită parodontită marginală sau boală parodontală și este o afecțiune a cărei principală manifestare este deteriorarea parodonțiului. Astfel structura osului și a țesuturilor care susțin și mai ales, fixează dinții sunt afectate, iar dinții încep să se miște.”
Ne povestește medicul Andrei Constantinovici de la clinica stomatologica Dentaplus.
“Elementul care declanșează parodontoza este prezența unei infecții cauzate de bacteriile ce se dezvoltă în cavitatea bucală, ceea ce, în timp, poate duce chiar la pierderea danturii afectate. Deși se crede că este o boală a persoanelor în vârstă de fapt, această afecțiune poate fi întâlnită și la copii, tineri sau adulți.”
Continuă Andrei Constantinovici.
Simptomele parodontitei sunt:
- Retragerea gingiilor;
- Halitoza (respirația urât mirositoare);
- Dureri la mestecarea alimentelor;
- Senzație de disconfort la contactul cu alimente foarte reci sau foarte calde;
- Mobilitatea dinților (dinți care se mișcă) sau schimbarea poziției acestora;
- Apariția unor infecții sau a pungilor parodontale (abcese).
Cauzele parodontozei sunt multiple, dar principalul factor îl reprezintă prezența plăcii bacteriene. Aceasta se formează în fiecare zi pe dinți și poate fi eliminată doar prin intermediul unei igiene orale corespunzătoare:
- periaj de minimum două ori pe zi,
- utilizarea aței dentare și a apei de gură,
- controlul stomatologic regulat la o clinica stomatologica in Bucuresti pentru a verifica starea danturii.
Mecanismul prin care parodontita apare ține de modul în care placa bacteriană, care nu este îndepărtată zilnic se întărește, se depune sub gingie, iar, în timp, devine tartru. Tartrul nu este nimic mai mult decât o acumulare dură de bacterii care trebuie să fie înlăturat printr-un detartraj. Poate afecta țesuturile care susțin dinții, determinând mobilitatea acestora și, într-un final, ducând la instalarea parodontozei. Este important de punctat că tartrul este atât de dur încât nu poate fi înlăturat printr-un periaj acasă. Cel mai eficient și rapid mod de a elimina tartrul este printr-o vizită la medicul stomatolog. Acesta deține instrumentele și expertiza necesare pentru efectuarea detartrajului în condiții de maximă siguranță. Astfel, pretul unui detartraj este situat între 150-300 lei și este bine să fie efectuat de două ori pe an. Detartrajul mai este numit procedură de igienizare și se poate efectua mai des dacă pacientul observă depunerea de tartru la scurte perioade după igienizare.
Mergand mai departe, exista tratament paradontoza la pret bun? Da. Profilaxia, adică vizitele la medicul stomatolog imediat după ce observi depunerea tartrului. Nu consuma informatii medicale doar de pe blog. Cel mai ieftin tratament este cel care previne, de aceea, detartrajul este cea mai bună opțiune. Dacă lași tartrul să se depună și să afecteze dinții, tratamentul parodontotic devine mult mai complex, iar de cele mai multe ori îți vei pierde o parte din dinții care sunt extrem de afectați.