Boxul este unul dintre cele mai vechi sporturi, fiind practicat încă din antichitate. În Orientul Antic, luptele cu pumnii au căpătat pentru prima dată valențele unui sport. În același timp, grecii antici se pare că sunt primii care au stabilit un set de reguli clare pentru box, care a fost inclus și în categoria jocurilor olimpice.
Mult mai târziu, britanicii au dovedit o preocupare specială pentru acest sport și au pus bazele boxului modern, pe care îl vedem astăzi în ring. Boxul modern este practicat de la jumătatea secolului al 19-lea, odată cu introducerea unui regulament strict, ale cărui prevederi sunt respectate în majoritate și în prezent.
De la boxul cu mâinile goale, la boxul cu mănuși
Până la apariția acestui regulament, boxul se practica fără mănuși, combatanții lovindu-se cu pumnii goi. Astfel a apărut nevoia unei soluții pentru a proteja mâinile pugiliștilor, considerându-se la acea vreme că acest aspect era mai important decât protecția celor care încasau loviturile. Așa au început să fie utilizate mănuși de box, concepute inițial pentru a-l proteja pe cel care le purta, și mai puțin pe adversar.
Cum protejează mănușile de box
Și mănușile de box folosite în prezent sunt destinate în special protecției mâinilor pugiliștilor, pentru că o fractură a oaselor mâinii, o rupere de tendon sau de ligament sunt accidentări mai grave decât o arcadă spartă sau o buză crăpată. Loviturile repetate cu pumnul, aplicate cu forță pe suprafețe tari așa cum sunt oasele craniene, ar avea urmări foarte grave pentru cel care le aplică, dacă acesta nu poartă mănuși de box.
După primele lovituri există risc de ruptură la oasele metacarpiene, iar în aceste condiții nu se mai poate continua lupta, care s-ar încheia astfel mult mai repede decât durează un meci de box.
Așadar, mănușile de box au în primul rând rolul de a atenua șocul impactului resimțit de un pugilist atunci când își lovește adversarul. Desigur, cei care fac regulile în box s-au gândit și la cei care încasează, astfel că mănușile au o suprafață exterioară fină, care să nu rănească mai rău adversarul.
Tipuri de mănuși de box
Cele mai importante pentru un pugilist sunt mănușile cu care urcă în ring, însă pentru a face performanță are nevoie de mai multe tipuri de mănuși, pe care să le folosească la antrenamente
- Mănușile pentru antrenament la sac au rolul de a proteja pumnii în timpul antrenamentelor la sac, fiind special concepute în acest sens, cu întărituri în partea anterioară.
- Mănușile de antrenament sunt cele folosite uzual în timpul antrenamentelor, fiind recomandate în special începătorilor, pentru a se obișnui cu potul acestora.
- Mănușile de sparing sunt folosite pentru antrenamentele efectuate în ring, în compania unui partener. Asigură cel mai ridicat grad de protecție, atât pentru cel care este echipat cu ele, cât și pentru partenerul de sparing.
- Mănușile de competiție sunt create special pentru meciurile oficiale, au o greutate mai redusă și sunt mai dure în partea anterioară, ca să dea forță loviturii. Pentru a putea fi folosite într-un meci oficial, trebuie să fie omologate de organizatori și trebuie să aibă aceeași greutate cu mănușile adversarului.
În concluzie, mănușile constituie piesa de bază a echipamentului unui boxer, au rolul de a oferi protecție în timpul meciurilor și al antrenamentelor, dar și de a proteja adversarul de producerea unor leziuni grave în urma loviturilor primite.